– Jeg blir opprørt når jeg hører dette. Jeg grøsser. Dette har jeg fryktet. Det er så mange innbyggere i Eidsvoll kommune. Hvem skal hjelpe de nå? Kreftpasienter og pårørende er folk i ulik alder og med ulike behov, sier Laache.

Etter en bestilling fra politikerne i finanskomiteen i Eidsvoll kommune, har rådmann Knut Haugestad kommet opp med en liste over mulige administrative kutt. Går listen gjennom vil kommunen spare 25,1 millioner kroner i 2019. Kuttlisten inneholder alt fra forslag om økt SFO-betaling og nedleggelse av frisklivstilbudet til reduksjon av kommuneoverlegeressurs, halvering av antall lærlinger og nedleggelse av Søndre Samfund. Under hjemmebaserte tjenester på den foreslåtte kuttlisten står det også om kreftkoordinatorstillingen: «Halvert ressurs. Redusert støtte/veiledning av brukere og ansatte knyttet til terminalfase. Innsparing: 1,4 millioner i 2019-2022».

Flere reaksjoner

Mange har reagert på de foreslåtte kuttene. Neste års budsjett blir vedtatt politisk i desember. Karin Laache ber politikerne frede kreftkoordinatoren i grunnlovsbygda. Hun fikk påvist tarmkreft i august i 2011. I dag har hun kronisk fatigue, en form for trøtthet og kraftløshet.

– Da jeg ble syk var ikke kreftkoordinator et tilbud. Jeg ble først kjent med tilbudet senere. Mitt største ønske er at andre kreftpasienter skal få det lettere, og ikke bruke så mye tid på å lete som jeg gjorde. En kreftkoordinator er et menneske som kommer hjem til deg og ser hvordan du har det. Det er veldig viktig at kommunen opprettholder ressursen i kommunen som hjelper noen i det kaoset man opplever, sier Laache.

– Medansvarlige politikere

Hun sier en kreftkoordinator gjerne kommer med individuelle tips som kan være viktige.

– Kommunepolitikerne i Eidsvoll er ikke ansvarlige for min lykke, men de er medansvarlig i kreftrammedes livskvalitet ved budsjettforvaltning, sier Laache.

– Kreftkoordinatorsatsingen har vært en stor og viktig satsing for oss. Tilbakemeldingene viser at det har vært et riktig grep – som vi er veldig stolte av. De aller fleste kommunene har sett at kreftkoordinatorene har fylt en viktig rolle og har etter hvert finansiert stillingen over kommunens eget budsjett. Kreftforeningen mener alle landets kommuner skal ha dette tilbudet til sine innbyggere. Derfor håper jeg virkelig at Eidsvoll kommune ikke reduserer ned kreftkoordinatorstillingen til en 50 % stilling, sier David Hemmingsen, distriktssjef i Kreftforeningen.

Kreftkoordinator

Kreftkoordinatorens/ressurssykepleierens oppgaver er å tilrettelegge for en mer sammenhengende helsetjeneste, slik at både pasienter og pårørende som rammes av kreft kan oppleve en større trygghet og ivaretakelse i en sårbar situasjon. Er også tilgjengelig for veiledning og informasjon.

Et lavterskel tilbud for pasienter og pårørende som rammes av en kreftsykdom og man trenger ingen henvisning.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.