I fjor ble det påbudt å bruke setebelter i buss som har disse monter. Nå går Ruter og Akershus fylkeskommune til belteaksjon med egne superhelter på laget. Målet er å gjøre skolebusselever til beltehelter.

– Bruk av setebelte kan hindre ulykker og redde liv. Selv om bussulykker er sjeldne, er målet å få flere til å feste setebeltet når de reiser med skolebuss, sier kommunikasjonssjef Gro Janborg i Ruter.

BARE TRE AV TI

En måling foretatt i 50 skolebusser før aksjon Beltehelt, viser at kun 30 prosent av elevene brukte setebelte. Om ca. seks uker vil Ruter foreta ny måling.

HUSKER DU DETTE: Innesperret i skolebussen i flere timer

– Vær en beltehelt og bruk setebelte. Vi er opptatt av at skoleelevene skal ha en trygg reise med skolebussen. Ved å fokusere på å bruke setebelte håper vi at flere vil feste setebeltet også i bussen, sier Janborg.

Som ansvarlig for skoleskyss av elever i grunnskolen og videregående skole i Akershus, støtter Akershus fylkeskommune belteheltaksjonen økonomisk.

SUPERMANNDRAKT

Akershus har landets største andel av elever som har rett til gratis skoleskyss.

– Vi sender våre egne superhelter ut på oppdrag for å lære opp barneskoleelevene som reiser med skolebuss. 20 skoler skal besøkes på fem dager. 17 av de utvalgte skolene som får besøk av beltehelter, er på Romerike.

USKADD FRA KOLLISJON: Takker bilbeltet

Tirsdag var de på Mogreina og Maura skoler. Onsdag får Vilberg og Ås skoler besøk, og torsdag 12. oktober er turen kommet til Hurdal skole og kultursenter.

– Belteheltene vil ta imot elevene, og gi dem en tydelig appell. Alle elevene får utdelt en refleks og buff med belteheltlogo, påpeker Janborg.

Ett av målene med aksjon Beltehelt er også å nå foreldre og lærere, som skal være barnas beltehelter. Før aksjonen har Ruter møtt trafikkonktaker ved skolene i Akershus på trafikksikkerhetskurs sammen med Statens vegvesen og Trygg Trafikk, for å informere om hensikt og gjennomføring av setebelteaksjonen.

– Elevenes foresatte har fått tilsendt brev om kampanjen – med en klar oppfordring om å bli sitt barns beltehelt gjennom samtaler hjemme, sier Janborg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.