– Nylig stoppet en butikkinnehaver en ung gutt kledd i en dyr jakke. Han mente gutten ikke hadde jakka på seg da han kom, men gutten sa bare iskaldt at mora kjøpte den i går. Dermed fikk han gå, men det viste seg at jakka var stjålet. Vi vil nå kurse de ansatte i hvordan de skal unngå butikktyverier, sier senterleder Nina Kristengård i Amfi Eidsvoll.

Hun kan det meste om tyverier.

– Ungdommer stjeler øl, brus, sminke og klær. Vi har eldre damer som tar sko og pynteting, og pensjonisten som stjal sjokolade. De tar det som er lettest å ta. Folk er helt uredde. Jeg blir flau bare av å snakke om dette, sier hun.

POLITI

– Hva skjer når de blir tatt?

– Vi ringer alltid politiet som ofte er raskt på pletten og gjør en flott jobb. Det er ikke moro for barn å sitte her med dem, oss og foreldrene. Dessuten blir alle tyver utestengt fra senteret.

BRØT SEG INN OG STJAL FOR TITUSENER: Mistenker proffer

Tyver er et problem for alle som driver butikk, og Kristengård har en vekter på plass for å prøve å forhindre aktiviteten.

– Før og etter skoletid kommer mange ungdommer hit. Jeg tror en del av tyveriene handler om å tøffe seg for andre, men å bli utestengt er den kjipeste straffen de kan få, påpeker hun.

– Hva sier foreldrene når de møter her etter et tyveri?

– Noen blir sinte på barna, andre reagerer ikke så veldig.

– Hvilke følger kan tyverier få?

– Fordi vi involverer politiet kan dette havne på rullebladet. Det kan gi problemer med å få visse jobber senere, og de kan bli nektet innreise til USA. Derfor er det viktig å stoppe de yngste så raskt som mulig slik at de unngår dette, påpeker hun.

STEKEPANNE OG BESTIKK

Line Holm i Til Bords, forteller om folk som stjeler deler av bestikk ut av eskene, og tar utstilte stekepanner når de passerer butikken.

TYVER PÅ RAID: Stoppet av politiet på Hønefoss

– Vi har flere ganger solgt ufullstendige bestikk i den tro at esken er full. Nå må vi sjekke alle før vi selger, påpeker hun.

Et par butikker bortenfor opplever Caroline Engelstad mye svinn i sminkehyllene.

– Ofte står bare tomeskene tilbake i hyllene, sier hun.

Kristengård sier også at interne tyverier også er et problem.

– Vi kan ikke være blåøyde og tro at det ikke skjer. Blant annet har vi sett markant omsetningsøkning etter at folk har sluttet, og det indikerer jo sitt. Også slike tyverier blir anmeldt tvert, påpeker hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.