• TRE: – Bygg i tre, oppfordrer Arthur Buchardt. – Det er ikke vanskelig, koster mindre og er miljøvennlig.
  • MJØSTÅRNET: Arthur Buchardt vil oppføre dette 18 etasjers høye hotellet i Brumunddal i tre for å vise at det går an. Illustrasjon: Buchardt.

Buchardt kom med en anbefaling om materialvalg for nye Vilberg skole da han nylig møtte Eidsvoll kommunes byggekomité og sentrale personer i administrasjonen.

DET GRØNNE SKIFTET

– Det er bygd skoler i tre mange ganger før. Det er ikke vanskelig, og det koster mindre, sa Buchardt.

– Tenk nytt, og tenk kortreist, oppfordret han.

– Politikere og samfunnsbyggere snakker i dag om det grønne skiftet. Svaret på det er å bygge i tre, sier Arthur Buchardt.

– Stål hentes som malm fra 1.500 meter under bakken i Kiruna, fraktes med tog til Narvik og med båt derfra til Kina. Så kommer det tilbake derfra med båter til Oslo og videre med bil. Dette er dumt, sier Buchardt.

– Trevirket kan hentes og bearbeides her i landet eller i andre europeiske land, påpeker han.

HOTELLBYGGER

Arthur Buchardt bygger hoteller i nær sagt alle store byer i Norden, pluss på Gardermoen der han har oppført Comfort Hotell Runway med 303 rom rett ved flystripa, Clarion Oslo Airport hotell som han seinere solgte, og over 200 hybelleiligheter på Sør-Gardermoen.

– FOR Å VISE AT DET GÅR AN

Nå er Buchardt i startgropa for å bygge et 18 etasjers hotell, Mjøstårnet, i massivtre i hjembygda Brumunddal. Det blir med sine 81 meter verdens høyeste trehus.

– Det er lokalpatriotisme. Jeg vil sette Brumunddal på verdenskartet og samtidig vise at det går an å bygge så høyt i tre, sier han.

– Men vi må ha et betongdekke øverst for å holde konstruksjonen nede siden tre er ganske lett, legger han til.

INVITERT

Buchardt var invitert til å møte den faste byggekomiteen samt sentralt ansatte i Eidsvoll kommune.

– Vi traff hverandre under bærekraftfestivalen i Hurdal, og det han fortalte der, var så interessant at jeg inviterte ham til Eidsvoll, forteller ordfører John-Erik Vika.

LA FAGFOLK STYRE

Arthur Buchardt ga av seg selv, sine erfaringer og observasjoner.

Effektivitet og funksjonalitet er et begrep som går igjen.

– Politikere bør ikke styre byggeprosessene, sier han.

– Politikerne skal sette rammene, så får det bli opp til fagfolk å gjennomføre. Og hvorfor ikke standardisere sykehjem, omsorgsboliger og skoler i stedet for å tegne dem på nytt hver gang.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.