Norge er i forhandlinger om handelsavtalen TISA (Trade in Services Agreement). Dette er en avtale som forhandles fram av EU, USA og vel 20 andre land.

Tærud er leder for Nannestad Senterparti og sentralstyremedlem for Senterungdommen. Hun mener avtalen, som betyr konkurranseutsetting av tjenestesektoren på verdensmarkedet, vil undergrave lokaldemokratiet.

- TVANGSPRIVATISERING

Hun mener en slik avtale vil føre til en tvangsprivatisering av Norge.

- Alt av tjenester som helsevesen, barnehager, postvesen, kringkasting, vann, energi, transport og andre tjenester står i fare. Store multinasjonale selskaper kan delta i konkurranseutsettingen, sier Tærud.

Hun viser også til at TISA-avtalen opererer med negativ listing.

- Det betyr at tjenester som ikke er tatt med ved avtalens inngang i praksis er tilgjengelige for konkurranseutsetting senere. Innlemmet er også at framtidige folkevalgte ikke kan tilbakeføre konkurranseutsatte tjenester til det offentlige. TISA-avtalen vil sette lokaldemokratiet i fare, sier Tærud.

- FIRE BYRÅKRATER

Hun hevder at TISA-avtalen er en avtale som kommer ovenfra og ned.

- Forhandlingene foregår i hemmelighet, og de gjøres av fire byråkrater. Det er skremmende at fire personer skal sette landets framtid på spill. Folket får ikke innblikk i forhandlingene, og heller ikke folkevalgte politikere. Dette er en gigantisk avtale som vil sette uhelbredelig preg på Norge, sier Tærud.

Hun viser også til behandlingen av interpellasjonen fra posisjonspartiene i Nannestad, lagt fram av Ørn Terje Foss fra SV på siste kommunestyremøte, hvor forslaget var å vedta at Nannestad vil være en TISA-fri kommune samt å be regjeringen om å trekke seg fra forhandlingene.

- Dette ble imidlertid ikke vedtatt. Dersom Nannestad hadde fått dette vedtaket hadde vi markert vårt syn på denne saken, sier Tærud.

SKUFFET OVER H OG FRP

- Realitetsbehandlingen ble stoppet av Høyre og Frp. Det er skuffende. De hevder blant annet at det er åpenhet rundt forhandlingene. Da vet de nok ikke hva de snakker om. Det er tydelig at disse partiene setter ideologi og partipolitikk foran egne innbyggere. Med en slik avtale fratar de samtidig seg selv som folkevalgt makt og handlingsrom, sier Tærud.

- Dette er rett og slett en flåsete kommentar fra Tærud og er med på å avspore debatten. Vi fikk stanset realitetsbehandlingen, fordi verken vi eller noen av posisjonspartiene på nåværende tidspunkt kan svare ja eller nei på dette spørsmålet. Ingen vet nok på nåværende tidspunkt til å ta stilling til spørsmålet og man kan ikke basere et vedtak på hva man tror, uansett ideologi eller partipolitikk. Her må man vite, sier Bendz.

Tærud viser til at det som er tilgjengelig av informasjon rundt forhandlingene inneholder CPC-koder (skiller mellom uprioriterte og prioriterte tjenester)

- Dette betyr at det i avtaleteksten vises til koder. Skal man finne ut hva disse betyr må man være juridisk profesjonell. Det kaller ikke jeg åpenhet, sier Tærud.

LES OGSÅ: Nannestadordføreren vil be befolkningen om råd

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.