• START. På Finstad gikk startskuddet for 1.mai-markering i Eidsvoll. Ole Guttorm Brenden (f.v.), Egil Rødfoss og Einar Madsen.
  • KORPS. Ingen 1.mai-tog uten korps. Hanna Ildahl (t.v.) og Ronja S. Lie ser på 1.mai som øving til 17.mai.

Tradisjonen tro gikk 1. mai-toget til Finstad skole også i år.

SITTER I VEGGA

Leder for Finstad Arbeiderlag, Egil Rødfoss, forteller at det finnes ikke 1. mai uten tog.

– Det er jo noe vi har gjort i mange år. Det sitter liksom litt i vegga her. Det er en tradisjon, og det er alltid tog på Finstad.

Det er mange ulike 1. mai-arrangementer i Eidsvoll i løpet av dagen. Det første er på Finstad.

– Vi er liksom startskuddet for markeringene. Det er morsomt, sier han.

STERK TRADISJON

Hvorfor er tradisjonen så sterk på Finstad?

– Vi er en sammensveiset gjeng med et godt samhold. 1. mai er en viktig dag for oss i arbeiderlaget, sier Rødfoss.

Arbeiderlaget hadde fått med seg varaordfører i Eidsvoll, Einar Madsen, og leder i Eidsvoll Arbeiderparti, Ole Guttorm Brenden til å appellere mandag formiddag.

– Det er hyggelig at de ville komme og appellere for oss. Hyggelig var det også å se at så mange gikk i tog med oss, og var med på feiringen av 1. mai, sier Rødfoss, som også vil rekke en stor takk til Søndre Eidsvoll Skolekorps.

– Korpset stiller alltid opp, uansett. Et tog uten korps, er ikke et ordentlig tog.

ØVING

Søndre Eidsvoll Skolekorps hadde nye uniformer for anledningen, og stilte mannsterke 1. mai, selv uten de 51 nye aspirantene.

– Jeg elsker å gå i tog. Det er superfint og vi får øvd oss til 17. mai, sier Ronja S. Lie.

– Ja, det er fint med en anledning til å øve til 17. mai. I dag gikk det veldig fint, og vi var samstemte. Det lover godt for 17. mai, som er en dag vi gleder oss veldig til, sier Hanna Ildahl.

ANDRE MARKERINGER

Det var ikke bare på Finstad 1. mai og arbeidernes dag ble markert i Eidsvoll. På Søndre Samfund var det kransenedleggelse, musikk av Eidsvold Værk Musikkorps. Hovedtaler var stortingsrepresentant Åsmund Aukrust og appell ved Lars Henrik Øberg fra Eidsvoll Ap og AUF. Underholdning ved Vidar Pettersen og Rune Bjerkestrand. Videre kunne man høre flere appellanter på Odden Eidsvoll 1814, hvor det også var kransenedleggelse ved minnesteinen etter 22. juli. 1. maifeiringen ble avsluttet på Fløygir i Feiring, hvor kveldsarrangementet ble holdt. Her var Mani Hussaini, AUF-leder, hovedtaler.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.