• GÅR. Ada Sofie Austgård i Stine Sofies Stiftelse går i front under den lange marsjen fra Trondheim til Oslo. Målet er å sette fokus på vold og overgrep mot barn og påvirke politikere til å bedre rettighetene for disse barna, deres pårørende og etterlatte.

Når de kommer til målet, som er Stortinget i Oslo 28. august, har de gått 640 kilometer. De la ut fra Trondheim siste dagen i juli og har ikke hatt en dags pause. Natt til torsdag overnattet de på Eidsvoll prestegård før de la ut på neste etappe sørover.

MISTET JENTA SI

I 2000 mistet Ada Sofie Austegard jenta si Stine Sofie. Hun ble sammen med venninnen sin brutalt voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand.

Austegard startet da Stine Sofies Stiftelse. Siden den gang har hun og stiftelsen kjempet for en av de svakeste gruppene i samfunnet – barna. For ett år siden åpnet stiftelsen et mestrings- og læringssenter for voldsutsatte barn i Grimstad. Hit kommer hver uke barn som har vært utsatt for overgrep og vold.

POLITISK DAGSORDEN

– Hensikten med denne turen er å sette vold og overgrep mot barn på dagsorden i årets valgkamp. Undervegs har vi delt ut brosjyrer og snakket med mennesker som vi har truffet. Når vi kommer til målet 28. august, blir det en stor markering utenfor Stortinget. Jeg skal holde appell, og det samme skal tre statsråder, riksadvokaten og representanter for de ulike politiske partiene, forteller Austegard, som har med seg 35 følgere på turen.

– Det er barna vi går for, og da klarer vi å ha vonde bein!

VÆR NABOEN SOM BRYR SEG

Austegard forteller at det er et skremmende høyt tall med barn som blir utsatt for vold, og ofte med døden til følge, i Norge hvert år.

– Hadde dette vært et virus, hadde det blitt satt inn voldsomme tiltak. Hvert år blir i hvert fall, fem seks, barn drept i Norge, ofte babyer, og ofte av folk i nær relasjon til barnet.

– Hvilken oppgave har den vanlige mann for å forhindre at slike forferdelig ting skjer?

– Den vanlige mann i gata har som oppgave å melde fra ved mistanke. Ser og hører du ting i nabohuset som du stusser over – vær den nysgjerrige nabokjerringa og meld fra. Det er bedre å varsle én gang for mye enn en gang for lite. Hver og en har et ansvar. Vi er så for redde for å ta feil. Men det er en risiko man må ta når det kan stå om livet til et lite barn, sier Austegard.

LES OGSÅ: Dømt til forvaring i seks og et halvt år for overgrep

Fakta

I 2000 ble Ada Sofie Austegards datter Stine Sofie og hennes venninne brutalt voldtatt og drep i Baneheia i Kristiansand.

Samme år startet Ada Sofie Stine Sofies Stiftelse.

Stiftelsen jobber for å forebygge og avdekke vold og overgrep mot barn, ivareta voldsutsatte barn og påvirke politikerne for å bedre rettighetene til ofre, pårørende og etterlatte.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.