- Jeg har tro på denne typen prosjekter for å få flere til å fullføre og bestå opplæringen, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie da hun besøkte Jessheim videregående nylig.
EGEN KLASSE
Hauglie kom for få lære mer om skolens samarbeidsprosjekt med Nav. Fire Nav-veiledere har siden 2013 hatt fast tilhold på skolen, og jobber forebyggende sammen med skolens elevtjenesteteam. Skolen har også en vg3-klasse for elever med oppfølging fra Nav. Målgruppen er all ungdom fra Akershus utenfor opplæring eller arbeid, uavhengig av om de tilhører Jessheim eller ikke.
Det er Akershus.no som melder dette.
GOD KOMPETANSE
- Vi fikk være med i første runde av et pilotprosjekt i 2013. Samarbeidet var så vellykket at det nå er implementert i alle fylker, sier assisterende rektor Kristina Samsing.
- Det er et privilegium å jobbe med dette, og ekstra morsomt når elevene lykkes. Mange unge sitter på store ressurser, men trenger litt hjelp til å få utnyttet potensialet, legger hun til.
Rektor Marit Gran beskriver en skole som står på for å få samtlige elever gjennom utdanningsløpet.
- Vi har god kompetanse med å jobbe for at alle elever skal lykkes. Det er dessverre slik at ikke alle elever går tvers igjennom opplæringsløpet, og vår erfaring er at vi aldri må slippe taket på dem, påpeker hun.
VILJE
På Jessheim møtte statsråden blant annet fem elever som er fanget opp av Nav-samarbeidet, og som i dag enten er i lære eller har fullført fagprøven. Felles for dem er at de på grunn av prosjektet har fullført opplæringsløpet som de var på vei ut av.
- Hadde jeg ikke fått hjelp, kan jeg med sikkerhet si at jeg ikke hadde hatt fagbrev i dag, sier Urszula Urbanska, som nå er ferdigutdannet barne- og ungdomsarbeider.
Alexander Pavlov, lærling i byggfag, flyttet til Akershus fra fordi han hadde hørt at det var større muligheter for oppfølging her. I dag jobber han som lærling i betongfaget, og er med på å bygge nye Jessheim videregående.
- Det handler mye om vilje, og at du har noen som følger opp. Uten fagbrev i dag stiller du bakerst i køen, og det er ikke bare-bare å få jobb, påpeker han.
Banebrytende samarbeid
Samarbeidet innebærer først og fremst en erfaringsutveksling som begge parter kan dra nytte av. Det skriver helsesøster Annik Merethe Jacobsen, under på.
- Min hverdag før Nav-veilederne kom inn var håpløs. Mange unge har store problemer, og jeg alene kan ikke gjøre alt som skal til for at de skal få det bedre. Nå har jeg endelig noen jeg kan sparre med, og sammen kan vi gi dem skikkelig oppfølging. For eksempel har Nav noen nyttige kontakter innen rusomsorg som gjør at vi kan sette i gang tiltak tidligere, påpeker hun.