Kakkelovner har opplevd en aldri så liten renessanse etter å ha blitt fjernet fra det norske interiørbildet på 1960-tallet. De siste 10-12 årene har de enorme peisovnene igjen solgt jevnt og trutt. Moderne kakkelovner presenteres gjerne av peiskjedene som «den vakre varmen». De gir luksuriøse assosiasjoner og kan øke boligens verdi.

Men Signe Maria Løvlie og Atle Austad mener man får dette og langt mer ved å velge en genuin antikk kakkelovn.

- Nye, strøkne kakkelovner kan selvfølgelig være flotte, men se på denne! Her gjør møysommelig detaljarbeid, småsprekker og patina sitt til at ovnen blir et kulturhistorisk kunstverk vel så mye som varmeskapende møbel, sier Austad.

HUSEIEREN FIKK SJOKK: Dette 100 år gamle huset ble solgt for 750.000 over prisantydning

Mandig møbel

Kakkelovnen som paret har plassert i stua, er bare én av i alt tre som er blitt satt opp i forbindelse med at de bygget huset i fjor. Denne er fra slutten av 1800-tallet og importert egenhendig fra Sverige, kakkelovnens «hjemland».

- Jeg har rett og slett dilla på gamle kakkelovner. Hver kakkelovn er unik, med stor variasjon i ornamentikk og fargespill, og de har hver sin historie, mener Austad.

Han ville aldri valgt en tilsvarende moderne ovn.

- Det er noe mandig ved dette enorme antikke møbelet, som jo understrekes av formen, sier Austad i spøkefullt alvor.

Austad, som for ordens skyld er spesialist i klinisk sexologi, ble bitt av kakkelovnsbasillen for en del år tilbake, og har nærmest blitt samler.

- Jeg bare måtte ha en! Den første, som jeg installerte i mitt tidligere hjem, var faktisk hvit. Deretter har jeg skaffet en til min mor, og i garasjen har jeg fire til! Det er klart at i et moderne hus som dette har vi strengt tatt ikke behov for kakkelovn, langt mindre tre, men det gjør noe med hele atmosfæren, legger Austad til.

RIFT OM BOLIGEN: Denne eneboligen gikk 900.000 over prisantydning

Miljøvennlig

Signe Maria Løvlie sier ovnene ofte blir et samtaleemne når venner og kjente besøker det nye huset for første gang og ser de enorme doningene i både første og andre etasje.

- De blir litt overrasket, fordi de har ikke tenkt over at kakkelovn er et alternativ også i moderne hjem. Alle som er innom får litt lyst på en, og blir nysgjerrige på hvordan å skaffe og installere, sier Signe Marie Løvlie.

Noen tror kanskje kakkelovner er litt miljøpolitisk ukorrekt; at fordi de er gamle og store, så forurenser de mer. Dette er imidlertid helt feil, hevder de hardnakket.

- Slike gamle kakkelovner er blant de mer miljøvennlige oppvarmingsløsningene som finnes. Tre-fire vedkubber kan gi varme i minst 12 timer. Disse har en effekt på 3 til 5 kilowatt, mot moderne kakkelovner som stort ligger på mellom 1 og 4. En jernovn har omtrent like høy effekt, men bruker betraktelig mer brensel, forklarer Austad.

Årsaken til kakkelovnenes vedvarende kraftige varmestråling skyldes måten de er bygget opp innvendig. Et varmemagasin som består av en serie kanaler fører den varme røyken rundt i hele ovnen.

- Nok en fordel med de gamle ovnene er at de mures opp med teglstein. Kaklene er ikke bare noen fliser som er «limt» på utsiden av ovnen. Dette gjør dem enda mer solide og effektive, mener Austad.

Tung investering

Samtidig blir ovnene svært tunge. Slike ovner kan veie opp til 2,5 tonn, forklarer kakkelovnsmaker Harald Sjødalstrand.

- Men jeg vil hevde at vekten er omtrent eneste ulempe med ekte kakkelovner. Til gjengjeld kan de, i motsetning til de fleste moderne ovner demonteres og mures opp på ny dersom en skal flytte eller det innvendige brytes ned etter intensiv fyring i årtier. Det gjør at slike ovner kan eksistere nærmest i det uendelige, mener Sjødalstrand.

Nesodden-paret har måttet forsterke gulvene for at de skal tåle vekta. Og de innrømmer at inngangsprisen for å kjøpe og mure opp en antikk svensk kakkelovn er høy. Du må fort ut med mellom 70- og 90-tusen kroner før du kan fyre din første kubbe.

- Men det kan være en veldig god investering. For det første senkes fyringsutgiftene betraktelig. For det andre økes verdien på boligen. Og gamle kakkelovner er ikke dyrere enn nye, som oftest rimeligere, mener de.

Kan huse 1.000 nye innbyggere: Slik blir den første bydelen på Råholt

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.