• NASJONAL NORM. Nicholas Wilkinson, 1.-kandidat for Akershus SV til stortingsvalget, mener det må bli en nasjonal norm for lærertetthet. Her i samtale med Marianne Braaten (t.v.), Utdanningsforbundet Eidsvoll, avdelingsleder ved Vilberg skole, Anita Ørbæk Lindseth, og kontaktlærerne Kjersti Sollihøgda og Birgitte Rye Berg.

– I den daglige undervisningen får man ikke den pedagogiske metodefriheten med så mange elever i én klasse. Det er ikke alt vi kan sette i gang med. Vi har også mange forskjellige typer elever i klassen, og det er vanskelig å drive tilpasset opplæring, sier Kjersti Sollihøgda, kontaktlærer for klasse 6A, hvor det i dag er 26 elever.

Vilberg skole har 22,7 elever per lærer, noe som er flere enn gjennomsnittet for Akershus, som er 18,7 elever per lærer.

IKKE GOD NOK OPPFØLGING

Birgitte Rye Berg, kontaktlærer for klasse 6B, mener at for få lærere blant annet betyr at det går ut over normaleleven.

– For få lærere går ut over normalelevene. Man må bruke mye energi på de elevene som ikke klarer å fungere i et så tett klasserom. Det bekymrer meg at jeg føler at normalelevene ikke får den kontakten og oppfølgingen de skulle hatt, sier Rye Berg.

Hun peker også på samme problemstilling for de elevene som ligger over gjennomsnittet.

TYDELIGE KRAV

– Vi må sette tydelige krav om det faktisk skal bli en skikkelig forandring i skolen. Vi har sett det tidligere, at sittende regjering har satt inn ressurser i skolen som har kokt bort i helt andre ting. Dersom alle barna skal få like muligheter er det derfor helt nødvendig å sette tydelige krav til maks antall elever per lærer, sier Nicholas Wilkinson, 1.-kandidat for Akershus SV til stortingsvalget.

SV ønsker at det skal være maks 15 elever per lærer på 1. til 4. trinn, og maks 20 elever per lærer på 5. til 10. trinn.

– Hvis lærerne kan jobbe på en annen måte har det stor læringseffekt å ha færre elever per lærer, sier Wilkinson.

NASJONAL NORM

Marianne Braaten, leder for Utdanningsforbundet Eidsvoll, mener også det må bli en nasjonal ressursnorm på skolenivå, og ikke en kommunal norm.

– Det er svært viktig å få en norm på skolenivå. Dette har vi forsøkt å få til i Eidsvoll, men med vår kommuneøkonomi har det ikke blitt noe av. Med økende elevtall vil presset bare øke, sier Braaten.

FLERE PÅ GLID

Ifølge Wilkinson er det flere partier som nå stiller seg bak forslaget.

– Det som er spennende nå er at situasjonen har endret seg enormt de siste årene. For få år siden var det bare SV som snakket om overfylte klasserom. Nå har vi fått med oss KrF, Sp, og Ap som er på glid, og det betyr at om det blir regjeringsskifte så er skolen et av de områdene vi virkelig har muligheten til å gjøre noe stort. Sp og Ap heller mot en norm per kommune, og det mener jeg er altfor feigt. Det ville bety at skoler som Vilberg ville tape, fordi det er noen skoler med få elever i klassen, og som vil endre gjennomsnittet for kommunen. Da kan man si at det er jo greit i kommunen, og da får Vilberg kanskje ingenting, sier Wilkinson.

Kommune   Offentlig   Privat
Nannestad: 18,3         0
Eidsvoll:       18,1      10
Hurdal:        16,7         0
Ullensaker:  19,5      22,1
Akershus:    18,7     14,5
Landet:       17,0      14,0

Tabellen viser gjennomsnittlig lærertetthet i ordinær undervisning skoleåret 2016/2017.

LES OGSÅ: Skolen som vokste seg ut av Vilberg

LES OGSÅ: Vilberg ungdomsskole blir fornyet som planlagt

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.