• AVBREKK. - Vi arrangerte en talentkonkurranse for å få et avbrekk i hverdagen, forteller Tor-Henning Flesvik. Her er tilhørerne samlet. Foto: Privat

Tor-Henning Flesvik (45) bor på Styri i Eidsvoll, men er opprinnelig fra Feiring. Han er lokfører i NSB. Nylig brukte han oppspart ferie for å jobbe som frivillig i en flyktningeleir på øya Chios i Hellas. Han reiste for den frivillige organisasjonen «Dråpen i Havet», og betalte alt sjøl, reise, kost og losji.

– Flyktningene ønsker bare et trygt liv. De eier ingen ting. Vi ga dem mat og klær og forsøkte å aktivisere dem og skape litt avveksling og hygge i hverdagen, sier han.

TRAGISKE SKJEBNER

– Da jeg kom til leiren, var det 550 flyktninger der. Andre uka kom det inn flere båter med flyktninger, og omtrent 80 av dem kom til den leiren jeg var i. Da kom det også flere barn, forteller Flesvik.

Flyktningene kommer med båter fra Tyrkia, men de fleste er fra Syria.

– Det er så mange tragiske skjebner. De eier ingen ting, men alle jeg møtte, var positive og viste glede over at noen ville hjelpe, sier han.

– Jeg var med på utdeling av mat, jobbet på lageret der vi pakket klær til flyktningene, og vi forsøkte å skape litt hygge i hverdagen. Vi arrangerte en talentkonkurranse, og organiserte leker for barna. Egentlig var det meningen at baller og andre leker skulle samles inn etterpå, men barna tviholdt på dem. Alle barn trenger en bamse, sier Tor-Henning Flesvik.

STENGTE GRENSER

– Flyktningene har sittet i leiren i opp til ett år. Frustrasjonen er til å ta og føle på. Alle venter på papirer fra greske myndigheter slik at de kan komme seg videre. Men nesten alle grensene videre inn i Europa er stengt. Det burde være rom for å ta imot flere, både her i landet og i resten av Europa, ikke bare la Tyrkia og Hellas ta hele problemet alene, sier han.

VIKTIG Å HJELPE ANDRE

Hva er det så som får en mann i fast jobb, med sønn og samboer, til å bruke av egen ferie og egne penger på en slik innsats?

– Det er nok en trang som er kommet sigende. Jeg irriterer meg over folk som bare syter og klager for bagateller, og er blitt mer bevisst på at det er viktig å gjøre noe for andre, ikke bare være fokusert på seg sjøl og sine nærmeste, sier Flesvik.

VIL TILBAKE

– Hva sitter du igjen med av inntrykk?

– Mange. Samboeren min sier jeg har forandret meg, blitt mer tenkende. Hun har støttet meg hele tida. Det var så positivt å jobbe der at det var trist å reise hjem. Jeg meldte meg for tre uker, men hadde jeg visst hvordan det var, før jeg reiste, hadde jeg nok slengt på et par uker til.

– Jeg skal tilbake, forhåpentligvis allerede til høsten. Før den tid skal jeg prøve å samle inn noen penger til flyktningene. Jeg startet en donasjon mens jeg var der nede og fikk inn 12.000 kroner. Men jeg hadde ærlig talt håpet på mer. Flere bør bidra, sier Tor Henning Flesvik.

LES OGSÅ: Nannestad-elevene hadde den beste inkluderingsideen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.