• KUNNSKAP. Tone Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre og medlem av helse- og omsorgskomiteen, mener det er behov for mer kunnskap om hjernesykdommer.

– Det er virkelig bra at dette blir løftet fram i Norge. Det er stor jubel i foreningen, selv om 15 millioner kroner er ikke en kjempestor sum i denne sammenhengen. Men vi er på riktig veg. Det er vi selvsagt svært glade for, sier Mona Hytjanstorp Bahus fra Nannestad, leder for Stiftelsen ALS Norsk støttegruppe.

Bahus har siden 2008 jobbet for å øke fokuset på ALS (amyotrofisk lateral sklerose). Hennes far døde

– Vi har fra pårørendesiden fått til ganske mye, og det er flott at regjeringen også nå bidrar, sier Hytjanstorp Bahus.

Hun opplyser at det finnes en medisin mot ALS, som er godkjent i utlandet.

– Vi håper den skal bli godkjent også i Norge, sier Hytjanstorp Bahus.

FORSKNINGSLØFT

– Det viktigste vi kan gjøre i Norge nå og i årene framover er å øke forskningsinnsatsen på disse sykdommene. I revidert nasjonalbudsjett i dag tar regjeringen et forskningsløft på dette området. Dette er en del av vår satsing på hjernehelse og jeg er svært, svært glad for at innsatsen rettes spesielt mot disse tre krevende diagnosene og sykdommene, sier Tone Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre og medlem av helse- og omsorgskomiteen.

Hun opplyser at hjernesykdommer rammer ett av tre mennesker i løpet av livet.

– Nå tar Høyre og regjeringen et viktig løft for mer forskning slik at vi tidlig kan behandle pasientene, sier Trøen.

BEHOV FOR MER KUNNSKAP

Hun mener at man for noen sykdomsgrupper, som ALS, MS (multippel sklerose) og Alzheimer (demens) mangler kunnskap både om årsaker og hvordan vi best skal behandle pasientene.

– Mange av pasientene som rammes av hjernesykdommer, ønsker å delta i kliniske studier nasjonalt og internasjonalt. Forslaget fra regjeringen til å etablere et senter for fremragende klinisk helseforskning for sykdommer som rammer sentralnervesystemet, vil bidra til at norske fagmiljøer øker kompetansen og får mer ressurser til å delta i internasjonale studier. Med denne finansieringen til forskning på ALS, MS og demens gir vi pasientene større mulighet til tidlig å ta del i utprøvingen av ny diagnostikk og nye behandlingsformer. Dermed kan vi gi dem en mer effektiv og trygg behandling. Dette er det pasientorganisasjonene ønsker mest av alt, sier Trøen.

LES OGSÅ: Støtter ALS-forskningen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.