Det er flere store hull i den gamle administrasjonsbygningen. I vegger og mellom etasjer. Det gjør det lett å høre sentrale Ullensaker-politikere snakke med hverandre. De er på befaring for å ta bygningsmassen i nærmere øyesyn. Flere steder flasser det av veggene. Enkelte steder har noen skrevet med tusj på veggen.

Få - om noen bygg på Jessheim - har skapt like høy temperatur i lokalmiljøet de siste månedene. Alle er enige om at noe må skje med bygningen, men flere ønsker forskjellige veier inn i framtida. Jessheim Byutvikling hadde opprinnelig forpliktet seg til å sette den vernede bygningen i stand gjennom restaurering og gjenbruk av opprinnelige bygningsdeler.

Men så søkte de kommunen om å få rive og erstatte den med en ny bygning.

- Handler om tradisjoner

- Det er lite industrihistorie i Ullensaker. Dette er det eneste som er igjen. Derfor blir det ikke det samme å rive og sette opp en tilsvarende bygning. Det handler om å bære med seg noen tradisjoner og verdier, sier Aps Janka Holstad, og får full støtte av Høyre og Sp.

Frp og KrF ønsket riving og gjenreisning, men ble nedstemt.

- Riv og bygg nytt. Hent opp dampmaskinen, sett den i en glassmonter og belys den. Hvis ikke løpes det en risiko for å få et ufunksjonelt bygg, sier ordfører Tom Staahle (Frp).

Brukt til kontor og hvilerom

Nå skal administrasjonsbygget fra 1880-tallet bevares. Nå skal det komme nytt liv der. Til stor glede for Akershus fylkeskommune, Ullensaker Kulturråd, Ullensaker Historielag, Fortidsminneforeningen Avdeling Romerike og en rekke andre i lokalbefolkningen.

Nøyaktig hva det blir kommer opp til politisk behandling senere. Bygningen tilhørte Ullensaker Dampsag og Høvleri, og skal ha blitt brukt som kontor, bolig og hvilerom for arbeiderne ved Dampsaga.

- Det er noe med sjarmen og sjelen som et gammelt bygg har, sier Høyres gruppeleder Karianne Raad Wanggaard.

Den sjelen og sjarmen skal bevares på Dampsaga nå. Parallelt med byggingen av hundrevis av leiligheter i nabolaget.

Slik tenker aktører om administrasjonsbygningen

Akershus fylkeskommune: Ved å fjerne det gamle bygget og oppføre en kopi vil man få et helt annet uttrykk, og huset vil framstå som et nytt bygg oppført i gammel stil. Bygget vil dermed miste sitt alderspreg og historiske dimensjon.

Ullensaker Kulturråd: Vil sterkt fraråde at rivningstillatelse blir gitt. I stedet bør søker pålegges å sette huset i stand innen en gitt tidsfrist.

Ullensaker Historielag: Grunnen for at bygget skulle vernes, var at noe av stedets historie og identitet skulle bevares. Dette bygget og dampmaskinen, som sto for driften av sag og høvleri, vil sammen kunne danne en god ramme for å formidle denne historien.

Fortidsminneforeningen Avdeling Romerike: Husets grunnkonstruksjoner er ikke vesentlig skadet, og tilstandsvurderingen viser at det er en kurant sak å sette bygget i stand.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.