• ÆRESRUSS: Torstein Owe har sin egen rosarusslue - hjemmelaget, sådan.

Solberg angrep i et leserbrev i EUB nylig rosarussefeiringen på flere punkter. Hun påpekte at den utsatte foreldre med dårlig råd for kjøpepress, hun mente at rødrussen har en umoralsk markering av endt skolegang og satte spørsmål ved om dette er et ideal som vi ønsker ungene våre skal se opp til.

«I disse #metoo-tider så er det bedre å lære våre barn gode holdninger der vennskap, empati og solidaritet fremmes som idealer», skrev Solberg blant annet.

ser bare glade rødruss

– Rosaruss var i min idé. Den ble født i 1985 da jeg var styrer i Råholt barnehage. Det var for å få en markering av at barnehagetiden var slutt. Unger aner ikke noe om at russen til tider kan ha en utagerende festing. De er opptatt av russen, og de ser dem stort sett alltid når de løper rundt, er glade og deler ut russekort. De forbinder ikke rødruss med noe negativt, tvert om, sier Torstein Owe.

FORELDRENE LAGDE LUENE SELV

Owe ble så styrer i Midtbygda barnehage i Nannestad. Han tok med seg rosaruss-engasjementet dit.

– Jeg sendte meldinger rundt til mange barnehager og ga dem informasjon om tankegangen bak rosarussfeiringen og hvorfor vi gjorde det.

Barnehagen kjøpte inn materiale til å lage rosarusseluer av.

– Foreldrene møttes på vårparten for å lage lue til sitt barn. Der satt de og skravlet og lagde luer av filt og papp. Det kostet dem ikke fem øre. Luene ble hengt opp fram til 16. mai. Da ble de utdelt samtidig med at ungene øvde seg på å gå i 17.-mai tog. Det var stor stas, husker Owe.

Rosarussfenomenet spredde seg til store deler av landet, og Owe sendte luemal til barnehager fra Lindesnes til Nordkapp. Det ble så stort at det førte til innslag i Norge Rundt. Owe tror at det var da kommersielle aktører oppdaget at det lå penger i konseptet. De tilbød rosarusseffekt-pakke på lik linje med rødruss.

KOMMERSIALISERING

Owe forstår godt Solbergs reaksjoner på at rosarussfeiringen legger kjøpepress på foreldre med dårlig råd.

– Jeg har skrevet mange brev til disse aktørene og sagt at det var ikke meningen at dette skulle være kommersielle greier, men jeg har ikke nådd fram med budskapet mitt. Men jeg har ikke patent på rosaruss og kan ikke instruere noen. Til og med jeg ser at det er umulig å stoppe kommersialiseringen på slike ting, men jeg synes at hver eneste barnehage burde gå i seg selv og spørre om hvorfor de gjør vi dette, og konklusjonen burde bli: vi handler ikke – vi lager selv. Vi må lage holdninger mot kommersialiseringen. Det ligger i det pedagogiske opplegget. Hovedhensikten min var at ungene skulle glede seg og se fram til å være rosaruss.

– Solberg drar inn #meeto-perspektivet i saken. Hva mener du om det?

– At hun drar inn likestilling, forstår jeg ikke. Her er gutter og jenter likestilte, og guttene synes det er stas å gå med rosa lue. Dette er likt for alle – uansett kjønn, svarer rosarussens far, Torstein Owe.

KJØPER OG LAGER LUER

EUB har snakket med tre barnehager om hvordan de organiserer rosarussetiden. Ingen av dem oppfordrer foreldrene til å kjøpe inn russeeffekter.

– Det som eventuelt måtte kjøpes inn, er det barnehagen som står for slik at det blir likt for alle. Det skal ikke koste foreldrene noe, og vi oppfordrer dem til ikke å kjøpe inn ting utover det barnehagen gjør. Men vi kan jo ikke nekte dem å gjøre det, sier styrer Inger Gulbrandsen ved den kommunale barnehagen Bønsmoen i Eidsvoll.

I den foreldreeide, private Sørholtet barnehage i Ullensaker, gjøres det på samme måte.

– Vi kjøper inn lue og T-trøye slik at det ikke skal koste foreldrene noe, sier styrer Marit Edseth.

I kommunale Lille Midtbygda barnehage i Nannestad lager foreldrene selv rosarussluer til sine barn.

– Det koster dem ingenting, og de lar det være med det. Det er svært sjelden noen handler inn effekter utover den selvlagde russelua, sier assistent Kristin Gunnarsdotter.

VIL HA NOE ANNET

Annette Solberg mener at det finnes andre og bedre måter å markere at barnehagetiden er over.
– Jeg vil bort fra russebegrepet. Det er ikke greit å dytte dette på en gjeng med seksåringer. Det bygges opp til en forventning om at russetid er noe bra. Det er den ikke! Den har utviklet seg til å bli fyll og festing i forkant av eksamen, og det er mye problematikk knyttet til det. Man trenger ikke å bygge opp dette fra barnehagen av.
– Du skriver at i disse #metoo-tider så er det bedre å lære våre barn gode holdninger der vennskap, empati og solidaritet fremmes som idealer. Hva mener du med det?
– Det er fordi russetid er til tider er knyttet opp mot overgrep og seksuell trakassering. I russetiden er liksom alt lov. Selv om barnehagebarna ikke ser dette, er det ikke bra å knytte rosarussetiden opp mot noe slikt.
Solberg mener kommunene burde legge inn krav til barnehagene at om de skal ha rosaruss, så skal ikke dette koste foreldrene noe som helst. Dette sett ut ifra et barnefattigdomsperspektiv.

PRIS PÅ ROSARUSSEFFEKTER fra nettstedet university

Snekkerbukse: 199 kroner

Hvit collegegenser: 289 kroner

Hvit T-skjorte: 149 kroner

Russelue: 99 kroner

Fløyte: 59 kroner

Til sammen: 795 kroner

I tillegg kan man kjøpe bag, hettegenser og flaggsko.

LES OGSÅ: Rødrussen døpte rosarussen

Fakta

I 1985 kom eidsvollingen og barnehagestyreren Torstein Owe på ideen at barna som gikk ut av barnehagen skulle markere dette ved å være rosaruss.

Fenomenet har spredd seg til hele landet. Dette kostet ikke foreldrene noe. Luene laget de selv av materialer som barnehagene kjøpte inn.
Rosarusseffekter selges nå på lik linje med andre russeeffekter, noe som kan være en belastning for lavinntektsfamilier.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.