Bøndene på Øvre Romerike trenger i øyeblikket 4.797 rundballer og høyballer. 1.133 dyr mangler fôr (se egen sak). Mange frykter nå masseslakt i landbruket, blant annet for å sikre nok fôr til gjenværende dyr. På Eidsvoll Verk merker Birgit Støverud Johnsrud og ektemannen Steinar den prekære fôrmangelen på kroppen. De har 53 ammekuer og ungdyr, må slakte mange flere dyr enn normalt og må hele tiden tenke kreativt for å skaffe nok tilgjengelig fôr til dyrene. Graset har sluttet å vokse og tørker inn, så det blir ikke nytt beite til kuene. Beitesesongen er forkortet og mange må begynne å bruke av vinterfôret. På Johnsrud bruker de også åkeren som beite.

Har kontaktet naboen

– Du ser hvor gult det er blitt her. Det skulle det vokst nytt beite som skulle vare helt til høsten. Situasjonen er prekær, og vi har mye dyr i skogen. Det er lite å spise og minimalt med vann i bekkene også, sier Birgit Støverud Johnsrud. På gården har de 214 mål dyrket mark. I tillegg eier de 400 mål skog på grensen mot Hurdal. På et godt år produserer de 250 rundballer. I år havner de nede på 90. Når EUB er innom står noen dyr og stripebeiter på jordet. På andre siden av strømgjerdet er det gult.

– Det er ingen tilvekst. Det spørs om dyrene i skogen kan gå der til september. Vi har også spurt naboen om vi kan få kjøpt all halmen deres, sier Birgit. Hun legger til at halm i seg selv ikke et fullgodt fôr, men at det hjelper i forhold til struktur sammen med kraftfôr.

Taper neste års inntekt

– Det er definitivt en krisesituasjonen. Det er vanskelig å skaffe fôr, og dette gjelder for hele Nord-Europa. Så det er ikke lett å importere grovfor heller, sier hun.

– Hva betyr det for dere?

– Vi må spe på med kraftfôr utover vinteren, og det kommer etter at vi har brukt penger på å så korn og gress i enga. Det blir bare utgifter. Når vi må slakte unna ekstra dyr taper vi neste års inntekt også. Normalt balanserer vi oss omtrent i null. Dette blir et realt underskuddsår, sier Birgit Støverud Johnsrud.

– Det er klart det går utover økonomien. Det vil ta mange år å bygge det opp igjen, sier Steinar Johnsrud. Både han og kona har andre jobber ved siden av i tillegg til landbruksnæringen.

– Nå krysser vi fingrene for at det skal komme mye regn framover. Regn kan bøte på noe, men mye av skadene er allerede skjedd, både i forhold til korn og eng, sier Birgit Støverud Johnsrud.

– Hardt for bransjen

Bransjefolk sier den prekære tørkesituasjonen i landbruket rammer hele bransjen.

– Det er hardt for bransjen, og dette er selvsagt noe vi ikke liker. Vi registrerer et økt ønske om å slakte storfe allerede, og vi forventer langt mer slakting enn normalt utover sommeren og høsten. Vi ser også at bøndene blir langt mer betenkte i forhold til å sette på flere dyr. Dette kan få store konsekvenser for bransjen, ikke bare i år, men flere år framover, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen, administrerende direktør i Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund. 

– Slakteriene blir overfylte, og varene må inn på fryselager til store kostnader. Det blir også prispress for å få det ut igjen i markedet. Tørkesituasjonen har ikke vært så ille siden 1970-tallet. I dag er kua et hyperfølsomt instrument. Den gangen var det litt mer lada. Hadde du noe på tanken, så gikk det. Nå går kuene på flybensin, sier Juul-Hansen.

Råd for å unngå slakt

1. Suppler med alternative fôrtyper, for eksempel kraftfôr.

2. Felleskjøpet Agri oppfordrer alle kornprodusenter/frødyrkere til å ta vare på halm/frøhalm til dyrefôr i år.

3. Når det gjelder enga er det viktig å tenke på å få størst mulig mengde. 

4. Det blir også viktig å få utnyttet utmarks-/innmarksbeitene maksimalt.

5. Det kan være aktuelt å så opp igjen arealer ved regn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.