– Vi skal bygge om pumpestasjonen ved Gjestad, og kom tilfeldigvis over denne proppen med avfall under en rutinekontroll der, forteller formann for avløp i Ullensaker kommune, Rune Høibråten.

Benyttet gravemaskin

Han forteller at det normalt ikke pleier å være store problemer med å tømme pumpestasjonen og kummene for avfall. Men denne gangen fikk de en real utfordring.

– Vi brukte vel samlet sett en time på å få proppen løs. Til slutt måtte vi finne en gravemaskin som kunne dra ut avfallet.

Proppen med avfall inneholdt saker man absolutt ikke skal kaste i do.

– Som våtservietter, bind og kluter. Dette var voldsomt, sier formannen.

Han forteller at det i dette tilfellet var et tau som hadde satt seg fast i avløpet som hadde sørget for opphopingen av avfall.

– Hadde vi ikke oppdaget dette nå, er jeg redd for at det kunne ha tettet seg helt, sier han.

– Bryr seg ikke

Det jobbes daglig med å tømme kummer og pumpestasjoner for avfall – og ifølge Høibråten er det et stort problem.

– Dette er noe vi ser daglig, selvfølgelig ikke i dette omfanget alltid, men det er mye avfall i avløpene.

Han er forbauset over at folk «aldri lærer»

– Folk bryr seg ikke. Dette skjer hele tiden, så jeg er ikke overrasket, sier han.

Do- og fettvett

Og at uønsket avfall i avløpene er et problem er Ullensaker kommune veldig oppdatert på.

– Dette er noe vi har jobbet en del med. I fjor startet vi en kampanje med blant annet informasjonsfilmer som skulle sørge for økt oppmerksomhet rundt do- og fettvett. Jeg tror ikke folk tenker helt over at det man kaster i do havner et sted og at det stopper opp underveis, sier samfunnskontakt Sara Marie Vollset.

Hun mener det er viktig at folk får vite konsekvensene av å kaste ting i do som ikke skal være der.

– Det er kun tiss, bæsj og dopapir som skal i do. Andre ting som våtservietter, q-tips og hår fører til at ting floker seg sammen og at avfallet hoper seg opp. Dette kan gi store konsekvenser om det tetter avløpene, sier hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.