- Dette er en vanvittig bruk av dyrket mark, sier lederen i Eidsvoll landbruksforening, Amund Dønnum, om skoletomta på Tynsåk.

Dønnum og lederen i Akershus bondelag, Sigurd Enger, har nå levert en høringsuttalelse der de på vegne av landbruksorganisasjonene protesterer mot kommunens holdning til jordvern.

- Det er stadig eksempler på nedbygging av dyrket mark, og vi finner det betimelig å sette spørsmålstegn ved om det blir tatt for lett på jordvern i kommunen, sier Dønnum.

SKOLETOMT PÅ DYRKET MARK

Høringsuttalelsen er et innspill til reguleringsforslaget for Vilberg-området der kommunen vil ta 47 dekar åkerjord på Tynsåk til tomt for ny skole.

- Dette er uheldig og kortsiktig i forhold til matproduksjonen i Akershus, skriver landbruksorganisasjonene.

- Dyrket mark er en knapp ressurs både lokalt og nasjonalt, og må brukes til matproduksjon hvis vi skal kunne øke matproduksjonen i takt med befolkningsveksten, påpeker Amund Dønnum.

- I areal- og transportplanen for Oslo og Akershus er Eidsvoll sentrum pekt på som et prioritert tettsted der det skal settes ei grønn grense for avgrensing basert på dagens byggegrense. Ei slik grense er ennå ikke definert, men den aktuelle skoletomta ligger klart utenfor, sier Dønnum.

Bondeorganisasjonene mener at det må fortettes rundt sentrum før dyrket mark nedbygges

- To av de seks alternativer for ny skole var basert på dagens skoletomt og nabotomta. Disse to alternativene ble forkastet. Politikerne har vektlagt andre forhold enn matproduksjon ved valg av skoletomt, argumenterer organisasjonene.

NYDYRKING

Kommunen har tenkt å kompensere tapt landbruksareal på Tynsåk med nydyrking andre steder i bygda, men denne løsningen tror ikke Dønnum noe på.

- Nydyrking og flytting av jord er ressurskrevende og usikkert med hensyn til den nye jordas produksjonsevne. Dette bør være absolutt siste utveg, og kan ikke være en løsning for bygging der det finnes alternativer, sier han.

MER NEDBYGGING

Dønnum påpeker også andre steder der dyrket mark bygges ned.

- Kommunen planlegger ny barnehage på dyrket mark ved Ås skole, og så seint som tirsdag sendte hovedutvalget en sak på høring der det tas sikte på å ta svært god dyrket mark på Bøn til boligformål, påpeker han.

GRØNT SKIFTE

- Vi utfordrer kommunen til å gå foran som et godt eksempel innenfor jordvern og til å ta en tydelig posisjon innenfor det grønne skiftet slik som beskrevet i næringsplanen i kommunen, sier Dønnum.

- Det ville latt seg høre hvis Eidsvoll var den første kommunen med grønne grenser i planverket på lik linje med markagrensa i Oslo. Det ville være en lønnsom og omdømmemessig meget god beslutning, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.