– Men selv om det er stramt har vi unngått kutt i tjenestene, snarere det motsatte. Vi har faktisk styrket driftsbudsjettet vårt, men det vil kreve god budsjettdisiplin. Det er en av de store utfordringene. Vi står også overfor store investeringer på ulike sektorer som vi må begynne å ta tak i, noe som også er en utfordring, men sånn som vi lagt opp til nå skal vi få til dette på en god måte. Eiendomsskatt har ikke vært tema, sier Orlund.

STOR VEKST

Hun peker imidlertid på at Nannestad vokser mye og fort.

– Vi må i framtida tenke hvordan vi kan gjøre ting på nye måter og smartere, hvordan vi kan opprettholde kvaliteten med mindre ressurser, sier Orlund.

Hun forteller at hun etter å ha fått innblikk i økonomien i Nannestad har inntrykk av at det er jobbet veldig godt over mange år.

– Man har klart å få kontroll på kostnadene, og har klart å bygge opp fond slik at investeringene som nå ligger inne som forslag i budsjettet er over 30 prosent egenfinansiert. Å ha det mulighetsrommet i et budsjett tyder på at det er noen som har jobbet bra. Både administrasjon og politikere har vært gode på økonomikontroll. Det er godt for meg å se, sier Orlund.

KONTROLL

Budsjettforslaget viser at vi åpenbart har god kontroll på økonomien. Det har vært hard jobbing i flere år. For å være sikre på å holde grepet på dette vil vi be om hyppigere rapportering enn før, kanskje annenhver måned, sier Hans Thue (Ap), ordfører i Nannestad.

Han er også glad for at det er rom for investeringer.

– Det er ingen kutt i budsjettet, og det er bra å få inn viktige investeringer, sier ordføreren.

Han mener at eiendomsskatt kan komme til å bli diskutert i de politiske gruppene før budsjettet skal vedtas.

– Eiendomsskatt blir ikke aktuelt for Ap. Vi har blant annet mange barnefamilier som flytter til bygda, og mange av dem har en anstrengt økonomi. Det er en plikt for oss politikere å få til et budsjett uten eiendomsskatt, sier Thue.

INVESTERINGER

I Nannestad-rådmannens forslag til budsjett for 2019 og handlingsprogram for 2019–2022 er samlede investeringer 456,8 millioner kroner, og vil blant annet bruke 170 millioner kroner til «nytt kommunehus». Allerede i 2019 settes det av 50 millioner kroner til opprusting av kommunehuset, kultursal og aktivitetshus. For 2019 utgjør investeringene samlet 94,4 millioner kroner. Deriblant er utbygging av Midtbygda barnehage med 14 millioner kroner og utbedring av uteområdet ved Eltonåsen skole med 700.000 kroner. Til oppstart av kulturtunet, som er planlagt på tomta ved Gamle banken, er det avsatt 5 millioner kroner neste år og 6,4 millioner kroner i 2020. Til trafikksikringstiltak er det avsatt 2 millioner kroner årlig i perioden.

SVØMMEHALL

I budsjettet er det i perioden 2019-2022 foreslått å sette av 76 millioner kroner til ny svømmehall, med to millioner kroner som første investering til oppstart i 2021 og 74 millioner kroner i 2022. Videre budsjetteres det med ytterligere 73 millioner kroner til svømmehall i 2023.

Dette er noen av investeringsprosjektene med oppstart i 2019: Kommunehus/kultursal/aktivitetshus/bibliotek, Teiealleen, utbygging av Midtbygda barnehage, uteområder ved Eltonåsen skole, kulturtun, og utvidelse av gravplasser ved Holter kirke.

Det skal avsettes drøyt 21 millioner kroner til disposisjonsfond for 2019. Dette inkluderer om lag 19,3 millioner kroner som avsettes til premieavviksfond og noe over to millioner kroner til fritt disposisjonsfond. De kommunale avgiftene øker stort sett i henhold til konsumprisindeksen, noe som blant annet betyr en økning på 79 kroner per måned for SFO-plass og 80 kroner per måned for en barnehageplass.

For å finansiere nye netto bevilgninger til investeringen begrenses låneopptaket til 46,7 millioner kroner.

Driftsbudsjettet øker i 2019 med 59,1 millioner kroner fra vedtatt budsjett 2018 til rådmannens forslag 2019. Årsaken til økningen oppgis å være lønnsvekst, økte stillinger, samt innarbeidede tiltak. Driftsutgiftene for 2019 budsjetteres med om lag 667 millioner kroner, og det styres mot et driftsresultat på 8,8 millioner kroner.

LES OGSÅ: Rådmannen øker eiendomsskatten og kutter i tilbud

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.