– Elbilavgiften er et tillitsbrudd. Dette er uklokt og skaper usikkerhet. Folk har gjennom flere år omstilt seg og kjøpt biler med stadig lavere utslipp. Det har lønnet seg for lommeboka og miljøet. At avgift på elbiler kommer nå, er et brudd med den politikken, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Hun påpeker at regjeringen og støttepartiene i 2015 lovet å frede avgiftsfritaket på elbiler fram til 2020. – Det som skjer nå er en endring i det som var avtalt og det folk hadde forventet. Dette sender helt feil signal til forbrukerne. Dette handler ikke om luksusbiler, men om størrelsen og rekkevidden på bilene som kommer.

Segedal mener at lang rekkevidde betyr tyngre biler, større batterier og derfor vil stadig flere elbilmodeller få avgift.

– Enkelte bilmodeller har lang leveringstid og denne avgiften skaper uforutsigbarhet om hva man må betale i avgifter i framtiden. Politikerne har satt tøffe klimamål som er avhengig av at det selges flest mulig elbiler hvert år. Da er forutsigbarhet i politikken helt sentralt. Målet deres er at alle nye biler skal være nullutslipp i 2025. Dette er første statsbudsjett etter vedtaket om 2025-målet. Her er det bemerkelsesverdig stor avstand mellom målene de har satt og politikken som føres, sier Sagedal.

Det blir en reell nedgang i vrakpanten siden den holdes på samme nivå som i fjor og ikke prisjusteres.

– Økt vrakpant er et viktig tiltak for å få til utskiftning av bilparken. Bilene på norske veier er gamle og vi har flere ganger spilt inn at denne bør økes, eller at man bør se på andre tilskudd. Det må bli enklere for folk å erstatte en gammel, forurensende bil med en nyere, tryggere og renere, sier Sagedal.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.