– Forvaltningen endrer spillereglene for beiteprioriterte områder, uttaler bondelaget i en pressemelding.

Fylkesmiljøvernsjef Anne-Marie Vikla tilbakeviser påstanden.

– Vi har ikke endret spillereglene, men følger rovviltforskriftens paragraf 9. Før vi gir skadefellingstillatelser skal vi alltid vurdere blant annet skadepotensial og muligheten for å iverksette andre tiltak. Det har vi også gjort denne gangen, sier Vikla.

HADDE LOS – FRISTEN GIKK UT

Etter at en ulv ble observert på et viltkamera på vestsida i Nes fredag, ble det gitt fellingstillatelse fram til sist mandag kl. 12.00.

Da befant ulven seg på Finstad i Eidsvoll. Det samme gjorde jaktlaget som forsøkte å felle dyret, men da gikk fristen ut, og jakta måtte avbrytes.

Fylkesmannen ville ikke forlenge fristen med begrunnelse i at ulven hadde beveget seg inn i et område med mindre skadepotensial med inngjerdet sau på innmarksbeite.

– ENDRER RAMMEVILKÅRENE

– Dette er en utilbørlig og uakseptabel endring av rammevilkårene og forvaltningsregimet for beiting i beiteprioriterte områder, uttaler bondelaget i pressemeldingen.

– I beiteprioriterte områder med dyr på beite utgjør ulv et skadepotensial, og politisk ledelse i landbruksdepartementet har lovet lavere terskel for å ta ut ulv som utgjør et skadepotensial i slike beiteområder. Forvaltningen overprøver dette og innfører nye forvaltningsregler. Dette er uakseptabelt. Ulven befinner seg like ved et dyretett utmarksbeite der en firedel av sauene i fylket oppholder seg. Situasjonen kan fort bli som på Hadeland/Toten tidligere i sommer, skriver Akershus bondelag.

– Vi tilbakeviser Bondelagets påstander og vil svare dem direkte, sier Vikla.

NY FELLINGSTILLATELSE.

Nå har Fylkesmannen gitt ny fellingstillatelse, men den gjelder ikke i området der jakta ble avbrutt mandag.

Tirsdag kveld ble en ulv observert på Frilset i Eidsvoll, øst for Vorma.

– Observasjonen er ubekreftet, men det kan tyde på at ulven (som var på Finstad mandag) har krysset Vorma, uttaler Fylkesmannen som har gitt fellingstillatelse fram til mandag klokka 12.00. Tillatelsen gjelder imidlertid bare for Eidsvoll øst for Vorma og Nes nord for Glomma og øst for Vorma.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.