Hvis Kongsvinger sykehus overføres til Helse Sør-Øst, vil det føre til at hele eller deler av Øvre Romerike får tilhørighet til sykehuset.

– Det er uforståelig at Helse Sør-Øst kan komme opp med et slikt elendig forslag, i stedet for å gjøre den jobben de er satt til, nemlig å bidra til å sikre innbyggerne et godt helsetilbud. Å tilby befolkningen på Øvre Romerike lengre reisetid, dårligere behandling og høyere dødelighet er ikke akseptabelt, sier Hans Thue, ordfører i Nannestad.

Helse Sør-Øst har sendt spørsmålet om foretakstilhørighet for Kongsvinger sykehus på høring.

– FORRINGELSE AV TILBUD

– Avstand, kapasitet, bredde og kvalitet på tilbudet tilsier at det ikke er ønskelig at ansvaret for Nannestads innbyggere overføres til Kongsvinger sykehus. Det vil uten tvil medføre en betydelig forringelse av tilbudet, sier Thue.

Han viser til at det tar 30 minutter lengre tid å kjøre bil til Kongsvinger enn til Ahus.

RASKERE TIL HAUKELAND

– Og det tar fem timer tur retur Kongsvinger med kollektiv transport. Det er faktisk raskere å reise til Haukeland sykehus i Bergen. En kommer dessverre heller ikke rundt det faktum at Kongsvinger sykehus sliter med å holde patent nivå på kvaliteten. Dette har kommet til uttrykk blant annet gjennom for høy mortalitet, påpeker ordføreren.

KOMPETANSE

Han mener den høye mortaliteten har en relativt åpenbar sammenheng med manglende kompetanse og kvalitet, noe som trolig også vil føre til at pasientene må flyttes i behandlingsforløpet.

– Dette er en situasjon vi kjenner igjen fra tiden med Stensby, og vi ønsker den på ingen måte tilbake, sier Thue.

TIL KOMMUNESTYRET

Kommunestyret i Nannestad skal behandle saken torsdag og skal ta stilling til rådmannens forslag til høringsuttalelse.

Der står det blant annet:

«Kongsvinger sykehus er per i dag lokalsykehus for i underkant av 50.000 mennesker. Opptaksområdet omfatter kommunene i Glåmdals-regionen samt halve befolkningen i Nes kommune i Akershus. Innbyggere fra Nes utgjør 15 % av sykehusets pasientvolum. Rapporten slår fast at en foretaksoverføring vil medføre at opptaksområdet utvides til en større del av Øvre Romerike, i første rekke pekes det på hele Nes kommune samt Eidsvoll kommune. Med både Nes og Eidsvoll i opptaksområdet, vil sykehusets befolkningsgrunnlag øke med over 30.000 innbyggere. Denne endringen vil skje parallelt med at Ahus avgir Vestby kommune som opptaksområde til Sykehuset Østfold og Oslos østlige bydeler til nytt Aker sykehus i hovedstaden. Imidlertid må Ahus finne plass til de 14 % av pasientene i Kongsvinger sykehus’ opptaksområde som i dag behandles ved andre lokaliteter i Sykehuset Innlandet»

LES OGSÅ: Kongsvinger sykehus kan bli lokalsykehus for Øvre Romerike

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.