• STRÅLENDE FORNØYD. Bjørg Vikne Dæhlie får ikke fullrost det nye, digitale verktøyet. Trygghetsalarmen gjør at hun kan ha stor frihet og føle at sikkerheten er ivaretatt.

– Den gjør at jeg føler en fantastisk frihet og trygghet i hverdagen, sier Vikne Dæhlie. Hun smiler og viser fram den nye digitale og mobile trygghetsalarmen hun har hengende rundt halsen. MS-rammede Bjørg Vikne Dæhlie er én av rundt 350 personer i Ullensaker kommune som har fått nyvinningen. I løpet av kort tid vil alle kommunene på Øvre Romerike tilby løsningen til sine eldre.

Her er noen av fordelene:

  • Trygghetsalarmen har GPS-signal. Dermed kan den fritt brukes utendørs.
  • Den kommuniserer direkte med hjemmetjenesten via alarmen. Dette skjer gjennom direkte kommunikasjon.
  • Den journalføres også i sanntid, det vil si direkte inn i kommunens digitale journalsystem.

Kan dra hvor hun vil

For Bjørg Vikne Dæhlie har det moderne verktøyet gitt nye muligheter i hverdagen.

– Nå kan jeg reise rundt med rullestolen på Jessheim, andre steder i kommunen og også legge ut på langturer – uten å være bekymret for at det kan skje noe. Skulle noe dukke opp, vil jeg kunne trykke på trygghetsalarmen, kommunisere med kommunens folk og de vil se hvor jeg befinner meg, sier Vikne Dæhlie.

Underveis i prosessen er det gjennomført arbeidsmøter med brukere og ansatte for å få innspill til løsninger som kan være nyttige.

– Alle vi som jobber i hjemmetjenesten kan via en mobiltelefon få opp alle eldre med trygghetsalarm i kommunen. Skulle for eksempel alarmen gå et sted vil vi få opp navn og plassering. Vi kan også kommunisere med vedkommende, sier Grete Valberg i hjemmetjenesten.

Bo hjemme lenger

Dermed kan de raskt få tilbakemelding fra brukeren og innhente en oversikt over situasjonen. Er det for eksempel en falsk alarm, unngår de å rykke ut unødvendig.

– Ofte er det naturlig at personen hos oss som er nærmest personen når alarmen går, oppsøker vedkommende. Skulle det ikke passe, går vi videre til neste på listen. For oss bidrar dette til en mer effektiv og presis hjemmetjeneste i hverdagen. Målet for oss er alltid at de eldre skal kunne bo hjemme så lenge som mulig. Disse nye hjelpemidlene bidrar til at mange kan gjøre det – uten at det går på bekostning av verken trygghet eller frihet, poengterer Valberg.

Trygghetsalarmen virker også over kommune- og landegrenser.

– Dette gjør det mulig å kombinere et aktivt og rikt liv med trygghet og sikkerhet. Helt fantastisk, sier Bjørg Vikne Dæhlie.

LES OGSÅ: Behovet for sykehjemsplasser vil øke kraftig i årene framove

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.