– Det føles som jeg går Birken hver eneste dag, det er bare ingen som ser det. Karin Laache sitter i hjemmet sitt på Råholt, og snakker rett fra hjertet om kreft, behandlinger, senskader og livet etterpå. En augustdag i 2011 ble livet snudd opp ned. Hun fikk tarmkreft, og hun, som til da hadde drevet egen blomsterbutikk i Sundet, møtte sitt livs utfordring.

– Jeg gikk raskt fra en blomstrende karriere og rett inn i pensjonisttilværelsen, sier Laache nå.

I løpet av de tre månedene som fulgte fikk hun anlagt stomi på magen, var gjennom flere cellegift- og strålingsbehandlinger og en stor operasjon. Hun måtte slutte i jobben. Nå er hun åpen for å fjerne tabustempelet og hjelpe.

– Karin er en super dame

– Karin er en super dame. Ved deling og mestring får hun mye tilbake, og dette er en viktig måte å spre informasjon på, sier Nina Engstad, kreftkoordinator i Eidsvoll kommune. Hun sier senskader av kreft kan være sammensatte og individuelle. Noen rammes hardt, andre svakere.

– Senskadene kan være somatiske, psykologiske og sosiale, og påvirke livskvaliteten. Det kan være utfordrende, både for pasient og pårørende, å leve i en ny hverdag som preges av dette. Senskadene kan også debutere lenge etter avsluttet behandling, og det er derfor lett å glemme for lege og pasient at det kan komme av kreftbehandlingen, sier Engstad.

Hun mener det må gis bedre informasjon i forkant og underveis i behandlingsforløp. Senskader er helseproblemer som kan oppstå flere år etter behandling. I år setter Kreftforeningen søkelyset på forskning på at færre skal få senskader og at flere skal få et godt liv etter kreftsykdom. I mars ble over 40 millioner samlet inn til formålet gjennom Krafttak mot kreft.

– Senskader er ofte smertefulle og hemmende, og mange får problemer med å innfri egne og andres forventninger, enten de er fra familie, venner eller ikke minst arbeidsgiver, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Over en kvart million nordmenn lever med eller etter kreft.

– Vi vet at mer forskning vil føre til at færre får langvarige skader av behandlingen, sier Ryel.

– I overlevelsesmodus

Etter kreften gikk Karin fem år på arbeidsavklaringspenger. Deretter ble hun ufør. I dag har hun kronisk fatigue, en form for trøtthet og kraftløshet. Hun har holdt flere foredrag om sin situasjon og sine erfaringer i ulike fora. På sikt har hun også lyst til å holde innlegg for helsepersonell. Hun ønsker å sette søkelys på at senskadene etter kreft er individuelle.

– Det er som å være i overlevelsesmodus. Kroppen brenner, og jeg er sliten inn i margen. Det forsvinner ikke med hvile. Konsentrasjon og hukommelse svikter. Alt må legges til rette, sier hun nå.

Laache har fast hviletid tre ganger daglig.

– Jeg må velge bort sosiale aktiviteter og kjenner på ensomheten. Du ser så bra ut, sier folk til meg. Ja, men ansiktet mitt er ikke sykt, svarer jeg. Jeg har to parallelle løp av sykdommen: Fatiguen er en senvirkning som påvirker kroppen. I tillegg har jeg andre typer senskader som påvirker kroppens livsviktige funksjoner, sier hun.

Karin får likevel hverdagene til å gå. Opplever livsglede, og nyter turer i skogen med sin kjære hund, selv om hun må sette klokkealarmen på mobilen på ti minutter for å orke å gå tilbake til bilen. I ny og ned får hun besøk av eldste barnebarnet én times tid etter skoledagen. Familien betyr alt, og livet går på et finurlig vis videre etter kreften. Det er nyansene fra syk til frisk hun belyser.

– Jeg lever med kraftig fatigue, og har lært at jeg verken trenger tommel opp eller hjerter i øynene smilefjes. Barnebarnet mitt på sju år sa det fint til meg i høst; Du orker ikke å løpe og klatre så mye, du mormor. Men nå orker du i hvert fall å spise, sier Karin Laache, før hun smiler på ny.

Kreftkoordinator

Ansatt i kommunen, og de aller fleste stillingene er delfinansiert av Kreftforeningen. Oppgaven er å støtte og hjelpe kreftsyke og deres pårørende, praktisk og helsefaglig.

Satsingsformålet er å styrke kreftomsorgen i kommunene og bedre koordineringen av tjenestene på kreftområdet. For å bidra til bedre livskvalitet og levekår for kreftpasienter og deres pårørende.

Er i over 200 kommuner.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.