• Ikke overraska: Marius Røer Andresen, leder i Akershus Bonde- og Småbrukarlag er ikke overraska over utfallet av ulvens herjinger i sommer. – Det som har skjedd er en varslet katastrofe. Jeg er forundra over at det ikke gjøres mer, sier han. Arkivfoto: Jan Arne Sandholtbråten

Sauebønder i Hurdal har vært i full mobilisering gjennom sommeren etter at flere dyr ble tatt av ulv i slutten av mai. Siden den gang er over 280 sau drept, melder avisa Oppland Arbeiderblad (krever abonnement).

– Folk jobber nesten livet av seg. De er ute dag og natt for å følge med. Det er rett og slett en fortvilet situasjon, sier Ketil Melvold, leder i Hurdal Sau og geit.

Ulven som startet sine herjinger i Skrukkelia har nå forflyttet seg fra Gran og over til Totenåsen, et område som grenser til Hurdal.

– Vi har en del sauebønder nord i Hurdal og disse har jo dyr som går i grenseområdet, forteller Melvold.

Mattilsynet: – En stor dyretragedie

Ikke skadde foreløpig

Selv om det foreløpig ikke har blitt registrert drepte eller skadde dyr på Hurdal-sida, frykter Melvold at ulven kan vende tilbake.

– Det kan se ut som den har etablert seg i det området, og det er skummelt, sier han.

Lederen for Hurdal Sau og geit håper nå at storsamfunnet våkner og at myndighetene tar grep.

– Den politikken som føres fra myndighetene er hårreisende. Det ble varslet katastrofe dersom ulven skulle få lov å oppholde seg i beiteområdene, og katastrofe har det virkelig blitt, sier han.

– Varslet katastrofe

Dét kan Marius Røer Andresen, leder i Akershus Bonde- og Småbrukarlag, si seg enig i.

– Vi varslet dette allerede tidligere i år, i forbindelse med ulvesaken var oppe. Vi har selvfølgelig stor sympati med og støtter medlemmene våre, men er absolutt ikke overraska over det som har skjedd i sommer, sier Andresen.

I likhet med Melvold håper han nå at det tas grep fra sentralt hold.

– Dette er resultatet av at regjeringen setter til side Stortingets vedtak. Jeg er forundra over at ingen tar grep, sier Andresen.

Han mener svaret blant ligger i lokal fellingstillatelse.

– Den politikken som føres nå fungerer ikke i praksis. Vi mener at forvaltningen må skje lokalt. Blant annet bør det gis lokale fellingstillatelser, sier Andresen, og legger til at situasjonen er håpløs slik den er nå.

– Det er tilfeldigheter som avgjør om det går bra eller ikke, og det er sauebøndene som i hovedsak må betale prisen. Men det vi ser nå er bare toppen av isfjellet, under overflaten er det mange følgekonsekvenser, avslutter han.

Ulven herjet i saueflokken: – Dette har vært et helvete!

Dette har skjedd

  • I slutten av mai begynte ulven sine herjinger i Skrukkelia i Hurdal. Der tok den livet av opp mot tredve sauer og skadet et ytterligere antall.
  • Deretter fortsatte ferden over grensa til Oppland hvor angrepene fortsatte.
  • Ulven har den siste tida oppholdt seg i området rundt Gran, men skal nå ha flyttet seg til Totenåsen, hvor den i løpet av de siste to ukene har drept og skadet rundt hundre sauer.