• SLIK: Slik ser Yellow-appen ut. Oppfordringen er klar. Sveip til høyre for å godkjenne kontakter, sveip til venstre for å la være.Skjermdump
 • ADVARER: Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i foreningen Barnevakten er kritisk til Yellow-appen.

– Sjekk med barna om de har den. Har de det, bør den slettes umiddelbart. Denne fungerer som Tinder for barn. Det er ikke nødvendig med en datingapp for barn, sier Anne Kathrine Hofseth Gundersen, politioverbetjent ved Ullensaker lensmannskontor.

Det dukker stadig opp nye apper i sosiale medier. Appen Yellow ble lansert for en liten stund siden, og har spredd seg som ild i tørt gress blant barn og unge verden over. Flere millioner brukere har allerede lastet den ned og blitt med i nettsamfunnet.

LES OGSÅ: - Helt vanlige ungdommer går med kniv

Livsstilsapp for ungdom

Yellow presenterer seg som en livsstilsapp og er lansert av selskapet Twelve APP. Målet med appen er å få flere venner på bildedelingstjenesten Snapchat. Den er for ungdom mellom 13 og 18 år, og har fått mye kritikk verden over fordi den ligner for mye på datingappen Tinder. På folkemunne kalles den derfor gjerne for Tinder for ungdom. Tinder har en 18 års aldersgrense. Nå er Yellow-appen i bruk blant barn og unge på Øvre Romerike.

– Vi har fått meldinger på det. Dette er helt nytt for oss. Foreldre har tatt kontakt, og vi undersøker, sier Hofseth Gundersen.

LES OGSÅ: Ber foreldre passe ekstra godt på i sommer

Kan velge og vrake

– Jeg har sett den i bruk blant flere ungdommer. De blar seg enkelt gjennom andres profiler for å finne nye venner. Der får man se et profilbilde, alder, navn og bosted. Sveiper de til høyre blir de venner. Sveiper de til venstre takker de nei. Det blir en bruk- og kastmentalitet som heller ikke er bra, sier Jan-Wiktor Olufsen, utekontakt i Ullensaker kommune. Yellow blir sett på som en rekrutteringskanal til Snapchat. Når to brukere har fått kontakt, kan de fortsette å kommunisere med chatting eller bilde- og videodeling der. De sterkeste reaksjonene går på at Yellow ikke kontrollerer brukernes alder.

– Foreldre er bare nødt til å sette seg inn i barnas aktiviteter i sosiale medier, sier Karen Hoel Glestad, FABU-avdelingsleder i Ullensaker kommune.

– Her er det muligheter for falske profiler, og dette kan være en kanal for voksne til å komme i kontakt med unge og avtale møter. Resultatet kan i ytterste konsekvens være voldtekt eller seksuelle overgrep. Det har stort farepotensial, derfor går vi ut med en advarsel allerede før det har blitt et stort problem. Oppfordringen fra oss er å slette Yellow-appen, sier Hofseth Gundersen.

– Vær kresne til all kontakt

– Som foreldre er vi ansvarlige for at barna og tenåringene våre har det bra, også på nett. Det sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

– Vi anbefaler uansett barn under 13 år å ikke opprette en-til-en kontakt med folk man kun kjenner fra nettet. Dette gjelder både via appen Yellow og ellers på nett, sier hun. Fra tenåringsalder anbefaler de folk å være kritiske og kresne til kontakt kun via nettet.

– Apper som Yellow, som legger opp til å koble folk bare ut fra bilde og få opplysninger, er veldig overfladiske og selvfølgelig også risiko knyttet til. Det kan være problematisk når kontakten blir en-til-en i en privat chat, for eksempel på Snapchat. Et alternativ er selvfølgelig å forby Yellow, også for dem i ungdomsskolealder. Men det er viktigste er uansett å vise interesse og å snakke med barn og tenåringer både om gledene og utfordringene på nett, sier hun.

Her er rådene alle foreldre bør lese og følge i sommer

– I familiene der foreldrene er på, følger med og følger opp barna går det bra, sier utekontakt Jan-Wiktor Olufsen i Ullensaker kommune.

Ullensaker kommune er langt framme innenfor forebyggingsfeltet. Én av grunnene til dette er at en rekke enheter samarbeider tett og på tvers for å følge opp barn og unge. 

– Vi vil oppfordre foreldre til å ta ansvar, være synlige, snakke med ungdommene og vær engasjerte. Spesielt i overgangene mellom barneskole og ungdomsskole og ungdomsskole og videregående kan de være sårbare for nye valg og utfordringer, sier Karen Hoel Glestad, avdelingsleder i Forebyggende Avdeling Barn og Unge (FABU).

– Foreldre tenker kanskje at de ikke kan snakke med sine barn om dette, men de må ha en åpen dialog, være engasjerte og bry seg. Foreldre som rollemodeller er viktig i barns liv, og de må ha fokus på eget alkoholforbruk og nettvett, sier Lieneke de Laat, SLT-koordinator i Ullensaker kommune. 

– Ungdomstida begynner ekstremt tidlig. De er på sosiale medier fra tidlig alder og de vet mye mer om temaer enn du tror, sier Anne Kathrine Hofseth Gundersen, politioverbetjent ved Ullensaker lensmannskontor. Politiet og Ullensaker kommune har satt opp en liste med råd til alle foreldre:

 • Ta med ungdom på ferie.
 • Gjør klare avtaler om henting.
 • Ha en åpen dialog med ungdommene om deres hverdag – dette for å skape trygghet.
 • Ikke hjemme-alene fester.
 • Gå tur i nærmiljøet. Det at voksne beveger seg i områder med ungdom har en stor forebyggende effekt.
 • Ta kontakt med utekontakten hvis dere har spørsmål.
 • Ta kontakt med foresatte.
 • Snakk med ungdommene om alkohol og narkotika, vær ikke naiv.
 • Vis tillit og engasjer deg.
 • Vær et godt forbilde.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.