– Nå må folk bare overse gressplenen sin og konsentrere seg om planter, busker og trær, sier Guro Myrvold Holter og Jan-Erik Holter hos Sven Myrvold hagesenter.

– Selv om gresset er brunsvidd er det ikke dødt. Neste gang det regner godt blir det grønt igjen, sier de erfarne gartnerne.

VANN, VANN OG VANN

– Hvordan skal folk ta best vare på plantene sine i solsteken?

– Alt handler om vann, godt med vann. Men man må ikke vanne i skarpt sollys, og heller ikke sprute vann over plantene. Da blir de brunsvidde. Derfor bør man helst vanne om kvelden og natta, påpeker Myrvold Holter.

SLUTTER MED PLANTER: Tørken for skylda

– Hva er den beste vanningsmetoden når man ikke kan bruke spreder eller vannslange?

– Punktvanning på jorda på hver plante, så vannet trenger ned til røttene. Og det må vannes godt.

– Hvor mye er godt?

– Det er bedre å vanne godt to, tre ganger i uken enn bare litt hver dag. Jorda i bedene skal være skikkelig våt. Busker trenger 10–20 liter per vanning, trær 30–40 liter. Nyplantede og unge frukttrær trenger mer vann enn gamle som har fått lange røtter, sier Holter.

– Hva med sollyset, tåler planter å bli stekt dag ut og dag inn?

– Mange planter gjør ikke det, og har godt av å stå i skygge i de varmeste timene på dagen,

TENKER SELV

Mange trær får gule blader allerede nå. Det er ganske normalt.

– Dette kommer av at de slipper blader for å redde seg selv når det er så tørt som. De gjøre det fordi å spare på det vannet de allerede har i seg, sier Myrvold Holter.

– Det tenker selv, altså?

– Ja, det kan du godt si, smiler hun.

FORBUDT Å VANNE: Grensen er nådd i Ullensaker og Nannestad

-Er det planter som tåler tørken bedre enn andre?

– Ja. Hjertetrær har det vondt nå, de krever enorme mengder vann. Som hortensiaen. Nyplantende plener på rull må ha mye vann i et par uker etter de er lagt ut. De som har planer om å legge slike bør vente til høsten. Einer og furu derimot, klarer seg med lite vann, sier Holter.

– Hva med potteplanter?

– De må vannes daglig, men mange av dem tåler ikke å stå i vann for da drukner røttene deres, sier han.

HJELPEMIDLER

– Hva med plantene til folk som skal reise bort?

– Det finnes flere hjelpemidler. Som svetteslanger til busker og hekker, bomullsveker som leder vann fra en beholder til planter, og selvanningstuter til å skru på brusflasker. Det holder i noen dager avhengig hvor stor flasken er, sier gartnerne.

Men det finnes også andre triks som hjelper godt for tørste planter i de dagene man ikke er hjemme for å vanne dem selv.

– Å vanne blomsterbed godt for deretter å legge over en duk med et barklag på toppen, er en løsning, sier gartner Guro Myrvold Holter hos Myrvold hagsenter.

Hun anbefaler også vått avispapir.

– Legg det oppå et godt vannet bed, det gjør også nytte.

– Papiret må være vått?

– Ja, hvis ikke trekker det til seg fuktighet fra den våte jorda, og det er ikke meningen, påpeker hun. 

EN DAG MED SOLID REGN

– Hvor mye regn trenger vi for at plener, busker og trær er fornøyde?

– Nå må vi ha minst 30 millimeter. Det vil si at det må regne godt i en hel dag for at det skal monne noe. De små skurene som har kommet i sommer trekker bare et par centimeter ned i baken. Alt hjelper selvsagt, men vi trenger skikkelig med regn nå, sier hun. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.