Halvard var ifølge familien helt til det siste veldig opptatt av Jans Australia-tur, og at den skulle fortsette etter hans bortgang. Han døde 23. oktober og ble begravet 3. november.

Nettopp det Jan fryktet kunne skje skjedde. Broren døde mens han befant seg på andre siden av jordkloden.

Aurstad og Tovsrud sykler 400 mil til støtte for Kreftforeningen. Med seg på turen har de en følgebil med Agne Utstumo bak rattet. Han er også turens reiseskribent og fotograf, og de har tett kontakt med Lillian Mobæk, som hjemme i Norge administrerer nettsidene. Så langt er innsamlet beløp til Kreftforeningen om lag 50.000 kroner.

HAR MISTET TO BRØDRE

Familien Aurstad er hardt rammet av kreft.

Av en søskenflokk på fem, fire brødre og ei søster, har alle Jans brødre fått kreft. Det er bakgrunnen for ideen om å sykle Australia på tvers og samtidig samle inn penger til kreftforskningen. To av brødrene er døde. Også en niese fikk kreft og gikk bort for fire år siden.

Etter yngstebroren Halvards bortgang skrev hans kone Solveig et brev til Jan.

Dette ble skrevet på innsamlingsaksjonens Facebook-side Australia Tour: Vi sykler fra Perth til Sydney – for Kreftforeningen.

– HALVARD VAR STOLT AV DEG

«Hei Jan. Så flott resultat dere oppnår. Kjempestolt av deg og innsatsen deres. Første mål nådd. Halvard var så stolt av deg og fortalte om deg til alle leger, pleiere mm. Og: Halvard sa at det du gjør er viktigere enn å møte i hans begravelse. Og han kan dra på graven min å gråte en skvett når han kommer igjen om han føler for det. Dette sa han at jeg skulle si til deg like før han gikk inn i tung morfinrus søndag kveld. Tråkk i vei … detta klarer du, akkurat som jeg skal klare å leve videre uten din kjære bror og min inderlig kjære mann. Kjempeglad i deg og stolt av deg. Vi samler inn penger til lungekreftavdelingen på Ahus under begravelsen. Klem Solveig».

– Det var veldig fint å få denne beskjeden fra Halvard. Det var godt å høre, sier Jan.

I RUTE

Syklistene har allerede tilbakelagt over to tredeler av strekningen, om lag 2.800 kilometer. De er dermed i god rute. Etter planen skal de være framme i Sydney 2. desember.

– Vi har noen dager syklet 180–190 kilometer, men har også hatt mye motvind. I går syklet vi 150 kilometer. Her er det milevis med vinranker. Det var kaldt på morgenen med kun 15 grader, men fint utover dagen. Vi har passert 70 prosent av distansen, sier Jan.

FØLGEBILEN I GRØFTA

I tillegg var de også utsatt for et uhell med campingbilen. Den havnet utenfor vegkanten og var nær ved å velte helt. Ingen personer ble skadet.

– På grunn av dette ble ruta endret litt. Vi måtte til Adelaide for å få bytte campingbil, så da startet vi å sykle fra Gawler, forteller Jan.

LES OGSÅ: Vil øke kunnskapen om bivirkninger av kreftbehandling

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.