• PRIS: Maria Louise Li var en av hovedpersonene i TV-serien «Stemmer i hodet». Det har hun nå fått pris for. Foto: privat
  • TAKKET: Maria Louise Li takket for æresprisen ved å holde en tale for hundrevis av mennesker. foto: Gerd Rotmo

– Jeg er så stolt over å ha vært med på å gjøre en forskjell, sier eidsvollingen Maria om serien som ble sendt på NRK sist vinter.

ÆRESPRISEN

Prisen ble nylig utdelt i Stavanger, og Maria har nesten ikke kommet over at hun er en av prisvinnerne.

Serien ble tatt opp over ett og et halvt år. Et filmteam fulgte Maria, Benjamin Solvang og Ruth Andra når de var innlagt på Bergfløtt Behandlingssenter i Lier.

– Jeg har vel ikke helt tatt innover meg at jeg og de to andre, sammen med regissør Gunhild Asting, har fått denne store prisen. Det er veldig fint å ha vært med på noe så stort. Det har vært, og er fremdeles, mye stigma og fordommer rundt psykiske lidelser. Heldigvis er det mer åpenhet i dag, mener Maria, som nå bor utenfor Arendal.

HJELP TIL SELVHJELP

«Stemmene i hodet» er en serie som har hjulpet folk til å få innsikt i en tung, psykisk lidelse. Men den har også hjulpet Maria selv.

– Jeg er blitt friskere av å ha fått et vindu hvor jeg kan se meg selv utenfra. Det har økt innsikten i egen sykdom. Jeg har fremdeles innleggelser, men det er lengre mellomrom mellom hver gang. Jeg har mye å gjøre, både med utstillinger og foredrag.

Det jeg brenner mest for, er å holde foredrag for folk som jobber innen psykiatrien. Nå skal jeg foredra blant annet i Bergen og Oslo, og så er det jo snart jul. Så maler jeg litt og steller hjemme, forteller Maria.

HABIL KUNSTMALER

Maria er også en habil kunstmaler. Hun har studert ved Nydalen kunstskole og har hatt flere utstillinger. Hennes bilder er selvbiografiske, og under schizofrenidagene viste hun sin kunst på Myldretorget i Stavanger.

– Det har blitt mye fokus etter «Stemmene i hodet». Jeg har blitt gjenkjent på gata, jeg holder foredrag og er i startgropa mot en ny utstilling, forteller hun.

Maria mener hun er blitt sterkere av å ha vist seg i sine svakeste øyeblikk.

– Det er rart å tenke på at flere hundre tusen har sett meg, men jeg angrer meg ikke ett sekund. Serien har også gitt meg mulighet til å jobbe med opplysningsarbeid, å spre kunnskap om psykiske lidelser. Jeg har ikke angret meg en dag, sier prisvinneren fra Eidsvoll.

GLAD FOR SERIEN

Gunhild Asting, som også har ideen til programmet, sier i at hun er utrolig glad for at hun lagde serien som har fulgt tre mennesker - alle tilknyttet Bergfløtt behandlinssenter.

– Jeg er glad for at jeg har medvirket til å få bort stigma og fordommer mot psykiske lidelser i samfunnet. Tilbakemeldingene har ikke vært annet enn gode. Derfor var det ekstra stas å få Schizofrenidagens ærespris. Å få en slik utmerkelse av fagfolk innenfor psykiatri er en ekstra bekreftelse på vårt arbeid. Vi ble til og med nominert til Gullruten, så det viser at serien har hatt stor betydning for folk flest, også, sier regissøren.

«Stemmene i hodet» heter serien. I juryens begrunnelse heter det blant annet at de fire sammen har gjort et uvurderlig nybrottsarbeid innen folkeopplysning om psykisk helse.

«Schizofrenidagenes ærespris tildeles personer eller organisasjoner som har utmerket seg gjennom sitt virke innen psykisk helsefeltet gjennom forskning, behandling, åpenhet, kunnskapsformidling, informasjon og antistigma-arbeid. Årets prisvinnere har på en nær og autentisk måte, i en ramme av kreative visuelle og auditive virkemidler, bydd på seg selv, og gitt publikum et unikt innblikk i hvordan psykose kan oppleves. Sammen har de gjort et uvurderlig nybrottsarbeid innen folkeopplysning om psykisk helse».

– Jeg er utrolig stolt, sier Asting.

LES OGSÅ: – Lettere å fortelle at man er homofil enn at man sliter psykisk

Fakta schizofreni

  • Schizofreni utgjør den største pasientgruppen med psykose ved norske psykiatriske institusjoner.
  • Schizofreni - eller også kalt psykosespekterlidelse, er en tilstand hvor du i perioder mister kontakten med virkeligheten, får psykoser og/eller vrangforestillinger.
  • TV-serien «Stemmer i hodet», hvor Maria Li er med, følger tre mennesker som alle har erfart å leve med en Schizofreni-diagnose.

Kilde: Rådet for psykisk helse

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.