EUB har den siste tiden skrevet en serie artikler om Avinors nye støysonekart som kan bli en realitet dersom tredje rullebane blir utbygd. Basert på de nye kartene har Ullensaker kommune gått inn for bygge- og deleforbud i gul og rød sone – med tilliggende stiplede linjer. Dette berører cirka 2000 eiendommer og 4000–5000 innbyggere bare i flyplasskommunen.

«Stortingets president. Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til samferdselsministeren: Hvor mange år mener Regjeringen det skal gå før berørte innbyggere, næringsliv og kommuner på Øvre Romerike får avklart hvorvidt det blir en utbygging av tredje rullebane på Gardermoen?», skriver Gjelsvik i sitt spørsmål.

LES OGSÅ: Dette må du vite om de nye støysonene

– Ikke stortingsflertall

Gjelsvik representerer Sp og Akershus på Stortinget. Han sitter til daglig i finanskomiteen, og bekrefter at han stiller spørsmålene til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen etter EUBs avsløringer. I begrunnelsen for spørsmålet viser han til Avinor-meldingen våren 2011. Der uttrykte en samlet transportkomité at man «forventer at Avinor utnytter dagens kapasitet på dagens rullebaner så langt det er mulig med bruk av teknologiske løsninger for inn- og utflygningsstyring og eventuelle fysiske tiltak». Gjelsvik legger til at det således ikke er noe stortingsflertall for at regjeringen kan godkjenne en konsesjonssøknad uten stortingsbehandling.

– Uholdbar situasjon

– Flertallet på Stortinget har således verken avklart om det noensinne kommer til å bli bygd en tredje rullebane på Gardermoen eller når det kan ventes en beslutning om dette. Dette skaper en helt uholdbar situasjon for berørte innbyggere, næringsliv og kommuner. Etter Senterpartiets syn burde Stortinget avklart at Oslo Lufthavn skal utvikles videre med dagens to rullebaner, og at tredje rullebane ikke skal bygges, slik at de berørte kan planlegge å utvikle Øvre Romerike videre også innenfor de områder som nå blir båndlagt, sier Gjelsvik.

Gjelsvik legger til at det ikke er noe stortingsflertall for at regjeringen kan godkjenne en konsesjonssøknad uten stortingsbehandling.

– Båndleggingen av arealer i berørte kommuner har store konsekvenser for lokal planlegging og utvikling, sier Gjelsvik.

Kommunen varsler byggeforbud: – Stopp betyr at vi må si opp alle

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.