– Det må være noe fundamentalt galt med hele systemet, sier ektemannen Tom Barthel. Det var mandag kona Anita Barthel var uheldig og skadet seg på en gressaks hjemme på Minnesund.

– Min kone kuttet nesten av seg fingertuppen og vi dro til legevakten. Vi er innflyttere i kommunen, og for oss er dette det mest naturlige stedet å reise når vi trenger øyeblikkelig hjelp. Men der var det ingen lege. Resultatet var at hun måtte dra til et legekontor på Råholt.

LES OGSÅ: Slik blir den nye legevakta i Eidsvoll

– Må føle seg trygge

Han sier hele situasjonen var fortvilet. Paret fikk småhetta der en periode. Nå har han varslet hendelsen til Fylkesmannen i Oslo og Akershus. EUB har sett klagen.

«Hvorfor er det ikke lege på legevakten i Eidsvoll kommune på dagtid? (...) Og hvis dette er normen for legevakter i distriktene må det tas grep, slik at lokalbefolkningen kan føle seg trygge på å få den hjelpen de trenger når ulykker inntreffer», står det.

I januar åpnet den nye legevakten i Eidsvoll. Prislappen på det nye tilbygget på Vilberg helsetun var flere titalls millioner kroner, og inneholder blant annet to legekontorer, laboratorium, venterom og egen overbygd ambulanseinngang. Legevakten har døgnbemannet telefon, men lege er kun til stede i helgene, samt ettermiddager, kvelder og netter på hverdager.

LES OGSÅ: Eidsvoll kommune har bygd nytt for 58 millioner kroner

– Har vært drøftet

– Daglegevakt har vært drøftet, men det vil kreve økte ressurser i budsjettet, sier assisterende rådmann Marte Hoel. Hun er orientert om den innsendte klagen fra Barthel-paret.

– Eidsvoll har ikke daglegevakt. Det er heller ikke et krav, men alle kommuner må ha et akuttmedisinsk tilbud også på dagtid. For Eidsvoll skal slike henvendelser gå til fastlege, eventuelt det legekontoret fastlegen tilhører. 113 benyttes i alvorlige tilfeller, sier Hoel, og legger til at hun ikke er kjent med at kommunen har fått klager på eksisterende tilbud.

– Det er flere kommuner som har samme ordning som Eidsvoll, for eksempel Nannestad. Ullensaker har daglegevakt av flere årsaker, blant annet på grunn av flyplassen, sier hun.

I forhold til varselet til fylkesmannen sier hun at kommunen må avvente en henvendelse

Her er det daglegevakt

Jessheim legevakt er bemannet med lege – også på dagtid – på hverdagene.Det opplyser kommuneoverlege Lars Meyer-Myklestad i Ullensaker til EUB.

– Jessheim legevakt er daglegevakt for Ullensaker kommune hverdager fra 08.00 til 16.00, og bemannet med lege, sier han.

Kommuneoverlegen opplyser videre at legevakten på ettermiddager, kvelder, netter, helger og høytider er interkommunal legevakt for kommunene Ullensaker, Nannestad, Hurdal og Gjerdrum.

De samme kommunene skal samlokalisere sin virksomhet i det nye lokalmedisinske senteret/helsehuset ved siden av LHL-sykehuset ved E6 på Jessheim Nord. Byggestart for dette var våren 2016, og forventet ferdigstillelse  og åpning er i januar 2018. Eidsvoll har sagt nei til å være med på dette prosjektet. De gikk heller inn for en egen legevakt på Vilberg.

Eidsvoll legevakt

Sto klar i januar i 2017. Ligger i Helge Neumannsveg 5 på Vilberg helsetun.

På kommunens nettside står det at legevaktens åpningstider er fra 16.00-08.00 på hverdager og hele døgnet i helgene. Der opplyses det at man ved livstruende tilstander med behov for øyeblikkelig assistanse skal kontakte 113. Trenger du hjelp med akutt skade eller sykdom utenom fastlegens kontortid, bes du ringe 116117. Da kobles du til nærmeste legevakt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.