Både hun og forebyggende koordinator Hilde Kallset Jensen i Øst politidistrikt har sett flere skrekkeksempler på ungdom ned i 13-14-årsalderen som er med i russebusser.

– Vi ønsker ikke mindreårige som henger med russen. Vi har sett ungdommer i 13-16-årsalderen som er med og vi liker det ikke. De skal heller ikke delta på russefester. Dette vil bli slått hardt ned på, sier Hofseth Gundersen ved Ullensaker lensmannskontor.

– Jeg har jobbet mot russen på Romerike i seks år nå, og ser at mindreårige som er med og ruller med bussene er noe som har økt betydelig i omfang de siste årene. De betaler seg inn på bussene, enten i form av penger eller motytelser som eksempelvis seksuelle tjenester. Vi har sett flere uheldige episoder der jenter har følt seg utnyttet, sier Kallset Jensen.

LES OGSÅ: Her bygges russebussene som vinner priser

Slik er russetrendene

Her er en del av russetrendene politiet advarer mot:

Overlast i russebussene. Dette ble for alvor en trend i fjor. Russebusser opprettet Snapchat-kontoer, hvor de nærmest konkurrerte om hvem som klarte å kjøre rundt med flest personer om bord.

En del russ bruker narkotika, og MDMA er utbredt. Kripos melder om rekordhøye beslag. Syntetisk Cannabis er også en del av enkelte miljøer.

Støyproblematikk er utbredt. Politiet på Romerike anslår at 90 prosent at henvendelsene de får på russen dreier seg om dette. Dette kommer både fra privatpersoner og for eksempel bensinstasjoner.

Mange oppfører seg utmerket

Politiet har sett en markant utvikling på konsept, størrelse og konflikter mellom russebusser. Det rapporteres også om flere eksempler på planlagte slåsskamper mellom russebusser.

– Det er ikke noe frikort å ha på seg russedress, og det gjelder ikke andre regler for russen enn for andre folk. Lovverket og regelverket er akkurat likt. Du kommer langt med å utvise vanlig folkeskikk, sier Hofseth Gundersen, som sammen med Hilde Kallset Jensen, er klar på at det store flertallet av russen oppfører seg utmerket.

– Vi har gjennomført en foredragsrunde sammen med Statens vegvesen rundt omkring på de videregående skole, og det er utrolig mye fin ungdom rundt omkring. Derfor er det også synd at noen få ofte kan ødelegge mye for helhetsinntrykket av russen, sier Kallset Jensen.

LES OGSÅ: Russen slår alle rekorder

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.