Det er i tradisjonen tro ventet opp mot 10.000 mennesker ved Eidsvollsbygningen 17. mai. Politiet er på vakt og har lagt sine planer for feiringen av nasjonaldagen.

– Det er ikke noe som tilsier anslag mot noe i Eidsvoll. Men vi i Eidsvoll-politiet øker bemanningen noe rundt den vanlige 17. maitjenesten. Vi vil være til stede på de vanlige plassene, sier lensmann Karlsen, og legger til at de ikke ønsker å hausse opp noen ikke-eksisterende situasjon i forbindelse med 17. mai-feiringen.

– Vi er opptatt av at vi skal holde dette på et nivå som det hører hjemme. Fra politiets side kan vi ikke gjøre annet enn å forholde oss til trusselvurderingene som kommer fra sentralt hold.

LES OGSÅ: Stjernespekket 17.-maiprogram ved Eidsvollsbygningen

Oppjusterte trusselbildet

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) oppjusterte trusselbildet i Norge i begynnelsen av april etter terrorangrepet i Sverige og pågripelsen av en 17-åring med en bombelignende gjenstand i Oslo sentrum. Karlsen sier det ikke er noen holdepunkter for å si at Eidsvollsbygningen – selve symbolet på demokrati og frihet i Norge – skal være særlig utsatt i forbindelse med samling av store folkemengder på 17. mai. Derfor oppfordrer lensmannen lokalbefolkningen til å feire nasjonaldagen på vanlig måte.

– Jeg oppfordrer folk til å være til stede og ta vare på sine egne, som man gjør til vanlig på 17. mai. Tradisjonen tro løper det barn rundt i alle retninger. De må vi naturligvis ta vare på, slik vi alltid gjør.

På Jessheim har 17. maikomiteenbesluttet å sperre av sentrum for biltrafikk store deler av dagen.


Forholder seg til politiet

– Blir det tatt noen trafikale grep ved Eidsvollsbygningen?

– Per nå er det ikke noen ekstraordinære grep som planlegges for å forhindre biltrafikk. Vi ønsker ikke å ha noen store barrikader som murer lokalbefolkningen inne. Da ville vi vært veldig nært å måtte avlyse 17. maitogene, og det er det ingen som ønsker. Vi ønsker å feire på tradisjonell måte, svarer Karlsen.

Bård Frydenlund, Eidsvoll 1814-direktør for første gang på 17. mai, sier det er viktig at befolkningen ikke lar seg skremme av terroristers enkelthandlinger.

– Vi må hele tiden verne om vår egen 17. maifeiring. Frihet og kulturelle verdier er grunntanken. Vi forholder oss til de retningslinjer som gis av politiet, sier Frydenlund.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.