Daglig leder Bernt Liavaag startet bedriften A-Merking i Ullensaker i 2003. Nå teller de 12 mann og omsetningen 24 millioner kroner. I fjor flyttet han bedriften til Dal fordi hjemkommunen ikke har egnede lokaler.

– Det legges rett og slett ikke til rette for små og mellomstore bedrifter (SMB) i Ullensaker. Når bare de store utbyggerne ivaretas er det ikke plass til oss, sier han.

KONTINUERLIG VEKST

A-Merking er spesialister på horisontal oppmerking, alt fra å levere merkemaling til alle Avinors flyplasser til oppmerking av skolegårder og parkeringshus.

– Vi har hatt vekst siden start og byttet lokaler ved behov. Til 2012 var vi i et SMB-fellesskap på industrifeltet på Jessheim. Da solgte eierne til en utbygger som skal sette opp et kontorbygg, og der passet ikke vi inn, sier Liavaag som ville bli på industrifeltet.

– Men det finnes ikke egnede lokaler til riktig pris. Vi endte i Gardermoen Næringspark og så på Kløfta før vi måtte ut igjen. Heldigvis fant vi en eier på Ørnfeltet som skjønte vårt behov, og signerte en tiårskontrakt om over 600 kvadratmeter her, sier han.

BARE FOR DE STORE

Liavaag påpeker at prisen ikke er hovedproblemet, derimot mangelen på lokaler.

- Politikerne har snakket varmt om små- og mellomstore bedrifter i mange år, uten at det har skjedd noe. I vår søken etter lokaler så vi at det ikke har blitt bedre siden 2012. Det er fortsatt ikke plass til småbedrifter her.

– Men gårdeiere må selv få fastsette leieprisen?

– Selvsagt. Men det hjelper ikke når det ikke finnes lokaler. Utbyggerne må få føringer fra politikerne. Men de tenker bare stort, og da ryker bedrifter som vår ut.

GARDERMOEN NÆRINGSPARK

– Hva må gjøres?

– Kommunen må ta grep om utviklingen. Når Gardermoen Næringspark skal bygges ut må de sørge for plass til slike som oss. For mange er det utrolig viktig å ligge sentral med tanke på gardermoeffekten. Kommunen har dessuten ledige tomter på industrifeltene rundt Jessheim, men ingen lokaler å leie ut. Store områder regulert til forretningsbygg er eid av noen få eiendomsoppsittere som bare venter de store firmaene slik at prisene kan bli enda høyere, mener Liavaag.

– Men dere fant til slutt det dere lette etter?

– Ja, i Eidsvoll. Og med Ørnfeltet har politikerne her virkelig fått det til, sier han.

- HAR LAGT TIL RETTE

Ordfører Tom Staahle tror det handler mer om pris enn lokaler når A-Merking velger å flytte.

– Kommunen ønsker et bredt næringsliv og rom for alle bedrifter, små og store. Og vi har flere egnede industriområder, sier han.

– Hva kan kommunen gjøre for å beholde slike bedrifter?

– Vi har lagt til rette for en miks av store og mindre bedrifter, og arbeidet hardt for å fremskaffe enda flere industriområder. Ett eksempel er Gardermoen Næringspark som det nå endelig er ting på gang i. Her blir rom for mange etableringer og de som har parken er opptatt av miks av små og store firmaer. Det finnes også ledige tomter i eksisterende industriområder, sier Staahle.

Han vil imidlertid ikke blande seg borti leiepriser.

– Vi som kommune kan ikke, og skal ikke mene noe om dette. Men vi oppfordrer naturligvis tomteeiere til å ta imot denne typen bedrifter. Når det er sagt, må det også sies at det er langt mer attraktivt å etablere seg i Ullensaker enn andre steder, og det reflekteres også i leieprisene, påpeker ordføreren. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.