- Jålete? Nei, dette er bare fint og sjarmerende.

Rønnaug Galaasen kikker bort på ektemannen Odd Arne. Han nikker seg enig og smiler. Det er torsdag og felles førpåskelunsj på Doyén i Eidsvoll. Mork videregående skole lå her før. Tidligere ble Akershus Fylkes Husmorskole drevet på eiendommen. Nå er det forvandlet til to leilighetskomplekser bestående av til sammen 43 leiligheter. Rønnaug og Odd Arne solgte eneboligen i grunnlovsbygda, kjøpte leilighet i Doyén og flyttet inn i oktober i fjor. Det var flere grunner til det.

- Jeg jobbet på Mork videregående skole helt fram til 2004. Til sammen ble det 27 år, sier Rønnaug.

- Det har forandret seg noe siden jeg jobbet her, men bygningsskjelettet er fortsatt det samme. Det har alltid vært sjel her, fortsetter hun.

Ektemannen er enig. Nå bor de i en 90 kvadratmeter stor leilighet.

- Vi bestemte oss for å flytte hit etter noen visninger. Kontrakten ble undertegnet i 2013. Forholdet til skolen var naturligvis viktig. Det samme var muligheten for å få litt enklere boforhold. Leiligheten er lys, fin og trivelig. Også har vi vesentlig bedre oversikt over eiendelene våre, smiler Odd Arne.

LES OGSÅ: - Jeg har fått et helt nytt liv

NEDRE Aldersgrense 50 år

Første byggetrinn sto ferdig i desember i 2010. I øyeblikket er 39 av leilighetene solgt. Det betyr at fire er tilgjengelige for salg. Leilighetskompleksene består av fire etasjer, garasje i kjelleren og heis opp til leilighetene. Boformen har en nedre aldersgrense på 50 år.

- I tillegg til sin egen selveierleilighet har man tilgang til fellesarealer og for eksempel trening- og velværeavdeling, gjesterom, aktivitetsrom og hobbyrom, stue, kjøkken og spisestue og aktivitetsgrupper, sier Jan Olav Reien Frestad.

Han er gründer og partner for konseptet, og fikk ideen på en av sine mange reiser i USA.

- Som gründer er det klart jeg er kjempestolt. Det vi har fått til i Eidsvoll er helt fantastisk. Grunntanken har hele tiden vært basert på at folk er stadig mer aktive, og vi har ønsket å bidra til å gi folk et bedre liv med denne boformen. Det er inkluderende, forebygger ensomhet og det er fullt mulig å styre den sosiale kontakten. Du velger selv hvor sosial du ønsker å være, sier Reien Frestad.

- Hvordan kom du over dette i USA?

- Det skjedde tilbake i 1995. Der borte finnes det over to millioner slike boenheter. Med egne leiligheter for mennesker med en sosial og aktiv livsstil. Jeg så hvor hyggelig folk hadde det sammen, og tenkte umiddelbart: Dette vil jeg bygge i Norge. Selvfølgelig ved hjelp av en fornorsking.

- Men det er langt fra tettbefolkede USA til et jorde i Eidsvoll?

Hadde ingen garantier

- Ja, og det var med en stor dose ydmykhet jeg tok fatt på oppgaven. Vi hadde jo ingen garantier. Men en må våge litt for å vinne. Og dette har vært syretesten for konseptet, sier Jan Olav.

De første leilighetene ble rullet ut i grunnlovsbygda. Nå er det i ferd med å realiseres flere andre steder i landet. Både Drammen, Asker og Rælingen står for tur.

- I Drammen realiseres prosjektet i juni. Allerede nå står tre hundre på venteliste til hundre leiligheter. Det er et nytt bevis. Det er et kjempesug etter denne typen boform. Vi opplever det samme i Asker og Rælingen. Like mange står på ventelister der, sier Jan Olav.

I Doyén Eidsvoll går praten lett rundt lunsjordet. Ingen av de EUB snakker med har noensinne angret på at de slo til og kjøpte leiligheter her.

- Vi bodde i Ski tidligere, men ble trigget da vi hørte om leilighetene her. Det tok ikke lang tid før vi var solgt, sier Inger Nyhuus.

- Jeg hadde også en barndomskamerat som bodde her. Avstanden er også vesentlig kortere til hytta vår på Dovre. Vi korter inn ti mil, og det er klart det merkes. Det er tre togavganger i timen til Oslo fra Eidsvoll stasjon, og avstanden til hovedflyplassen er heller ikke noe å snakke med. Med familie i Molde og Trondheim har dette vært et perfekt bosted for oss, sier ektemannen Eivind Nyhuus.

Prisene for leilighetene i byggetrinn to har ligget fra drøye tre millioner og opp til nær 5,3 millioner kroner. Med andre ord relativt høyt på prisstigen til å være i Eidsvoll.

- Enkelte har hevdet at det er jålete leiligheter for fiffen. Det kan vi herved avkrefte. Det er fint og mange vil oppleve det som eksklusivt, men hva er feil med det? Her får du så mange bokvaliteter. Dette er framtidas boform, sier Kari Riise.

Hun har vært med som leilighetsselger siden oppstarten for snart fem år siden, og har også vært ansvarlig for interiør og design.

- Det er helt vanlige mennesker som bor her. Her kommer de inn i et åpent og imøtekommende fellesskap. Det er 750 kvadratmeter med fellesarealer, og det er aktiviteter for enhver smak. Her har de alltid mye å finne på, utdyper Riise.

Etter at beboerne har kommet på plass er det startet bridgeklubb, vinkvelder med foredrag og strikkegruppe, lunsjer og fellesmiddager. For å nevne noe. Ved spaavdelingen i kjelleren ligger også et trimrom. Begge deler blir flittig brukt.

- Flere som aldri har trent før har begynt etter at de kom hit. Forholdene ligger så godt til rette, sier Riise.

LES OGSÅ: Bygger flere av de populære boligene på Mork

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.