– Slik har det vært i mange år. Det siger ut både olje og andre ting fra grunnen hos Moelven. De har også hydraulikkaggregater stående ved elva og disse står og lekker hele tida, påstår Andersen.

Han driver kraftstasjonen i Andelva, og forteller at de flere ganger har fått forklaring fra Moelven at avrenninga kommer fra overrislingsanlegget der.

– Dette er bare tull. Det er en bortforklaring vi har hørt i mange år. Jeg er dritt lei søl og forurensning. Nå vil det bli tatt vannprøver, og analyser vil da vise hva dette er. Jeg er ikke i tvil om at de vil finne olje. Dette er rett og slett miljøkriminalitet. Det er skremmende at de kan tillate seg å drive slik i dag, sier Andersen.

FANT INGEN AVVIK

Nils Anton Hæhre, direktør hos Moelven Eidsvold Værk AS, sier at han regner med at det som har havnet i elva er avrenning fra vanningsanlegget for tømmeret.

– Det har vært liten vanngjennomstrømming i sommer. Tømmeret må vannes for at det ikke skal bli ødelagt. Vi har ikke funnet antydning til andre lekkasjer, og det står ikke hydraulikkaggregater ved elva og lekker. Hva grunnen inneholder kan jeg ikke uttale meg om. Jeg kjenner ikke historikken for hva som er skjedd opp igjennom tida, men det er ingen indikasjoner på at det siver ut noe nå, sier Hæhre.

Han viser også til et tilsyn gjort av Fylkesmannen i vår.

– Da ble ikke funnet noen avvik. Nå vil brannvesenet ta prøver, og da får vi avvente til resultatet foreligger, sier Hæhre.

KAN BLI ANMELDELSE

Hege Cecilie Kvam, avdelingsleder etterforskning ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor, opplyser at Øvre Romerike brann og redning nå vil ta vannprøver.

– Dersom man finner noe unormalt i prøvene vil saken kunne bli anmeldt, sier Kvam.

Andersen mener også at det renner barkesyre fra et barkdeponi rett i elva.

– Det er noe dritt. Den er så sur at jeg venter nå på både fiske- og fugledød, sier Andersen.

Nylig tappet han ned anlegget, noe som gjøres rutinemessig om lag hvert annet år eller når det ellers er nødvendig.

– Da dammen fylte seg opp igjen fulgte det med det som er lekket ut i sommer. Dette er olje som burde vart tatt opp der oppe, men det gjøres ikke, hevder Andersen.

I går tilkalte han Øvre Romerike brann og redning (ØRBR) for at de skulle vurdere hva som eventuelt kunne gjøres. Også en politipatrulje stanset da de så brannvesenet på brua. Politiet er dermed også kjent med saken. Foreløpig er man kommet fram til at det i første omgang skal tas vannprøver.

LES OGSÅ: Fant 340 kilo søppel på bunnen av Vorma

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.