• To år siden: Dette bildet er tatt av Stephanie Matheson Ziener midt under kreftbehandlingen.Foto: Privat
  • GOD HJELP: Stephanie Matheson Ziener er strålende fornøyd med hjelpen og rådene fra fysioterapeut Maja Thorkildsen.
  • ØVELSER: Fysioterapeut Maja Thorkildsen viser Stephanie Matheson Ziener en øvelse.

– Jeg er egentlig ikke noen Rosa Sløyfe-dame. Men i år, da er jeg det.

Det er over to og et halvt år siden Stephanie Matheson Ziener fant kulen i brystet. Sjokket var til å ta og føle på. Hun, som følte seg så frisk og fin, fikk plutselig konstatert brystkreft i tredje grad. I år handler Rosa Sløyfe-aksjonen om senskader og bivirkninger etter brystkreftbehandling.

– Det var virkelig på tide. Det har jeg ventet på, sier Stephanie.

– Jeg er heldig. Jeg lever. Jeg var litt kald på øra en stund, men fikk jo både hår, vipper og bryn igjen, og da så jeg jo bra ut igjen. Frisk mente mange. Og det samme tenkte jeg, sier Matheson Ziener.

EUB treffer henne på Kløfta. Stephanie kommer susende på veien med Valborg – som er det hun kaller scooteren sin.

Mange lever med senskader

– Jeg tørr da ikke å kjøre bil. Derfor har jeg ikke tatt førerkort. Men scooter kjører jeg, humrer hun.

Hun er på vei til en ny time hos fysioterapeut Maja Thorkildsen på Aktiv Terapisenter AS på Kløfta. De to har hatt et fantastisk, ja nærmest ubeskrivelig godt samarbeid, siden Stephanie ble syk.

– Jeg har en fantastisk lege og en utrolig fantastisk fysioterapeut. Disse to har veiledet meg gjennom det som den Rosa Sløyfe-aksjonen nå endelig setter søkelyset på, nemlig senskader og bivirkninger, sier hun.

Hvert år får flere enn 3.400 kvinner og et lite antall menn i Norge brystkreft. Heldigvis redder og forlenger avansert kreftbehandling livet til flere enn noen gang tidligere. I dag overlever så mange som ni av ti brystkreft. Men for minst én av tre overlevere har behandlingen en høy pris: De opplever senskader, og livet blir ikke det samme som før de fikk kreft. Noen har senskader i en periode, mens andre må leve med det resten av livet.

– Jeg var jo ikke frisk. Jeg var totalt overveldet av smerter, og hadde dager der det kjentes ut som jeg enten går på bomull eller trår på spiker. Slike dager har jeg fortsatt. Jeg har negler som på enkelte dager kjennes ut som det er nåler som stikker meg. Cirka 20 ganger i døgnet får jeg også en meget kledelig rødme i kinnene, og da har jeg kroppstemperatur på 400, sier Stephanie åpenhjertig, og legger til at hennes brystkreftform var østrogen og hormonell.

– Jeg Har vært heldig

– Ergo måtte jeg på antiøstrogentabletter. Jeg har alltid sagt at jeg ender opp med baller og skjegg, humrer Stephanie.

Hun har også kramper som får tær, fingre og legger til «å peke i alle himmelretninger». Spesielt når hun forsøker å ha på seg noe annet enn joggeskoene hun er blitt så berømt for. Da hun begynte på kreftbehandlingen fikk hun beskjed om at utmattelse var en vanlig senskade – en bivirkning.

– Så når alle ribbeina spriket utover og beina mine ikke klarte å få meg fra a til b, forsto jeg ikke en dritt. Jeg var jo frisk. Når natten kommer og jeg fremdeles ikke sover, fordi beina min kjennes ut som om de får strøm og hetetokter slår meg rett ut, forsto jeg ikke dette heller. Jeg er jo frisk, sier hun. Hun har følt at folk rundt henne – også de nærmeste – har lurt på om hun egentlig har det så ille. Ordet hypokonder er blitt dagligdags.

– Nå høres dette kanskje verre ut enn det er, men jeg vil understreke at jeg har vært heldig. Å fortelle min historie på denne måten er ment som alt annet enn et klageinnlegg. Det er ment som info om hvordan dager, uker, måneder og år er etter behandlingen som gjorde meg kreftfri. Så i år støtter jeg Rosa Sløyfe, sier Stephanie Matheson Ziener.

– Skulle gjerne hatt gips på armen

Mange som er friske etter kreft sliter fortsatt med usynlige plager i lang tid etterpå.

– Jeg snakker med mange kvinner etter brystkreftdiagnose, og det er vanlig at de opplever en stor forventning fra omgivelsene etter at de er erklært friske. De vet de er friske på papiret, men mange føler seg ikke friske. Mange av plagene de sliter med er usynlige. Det gjør det svært vanskelig for mange. Hvorfor klager du? Hva er det her? Du er jo frisk? Det skyldes manglende forståelse fra omgivelsene for fysiske og psykiske senvirkninger av kreftbehandlingen, sier fysioterapeut Maja Thorkildsen Aktiv Terapisenter AS på Kløfta.

– Flere forteller at de gjerne skulle hatt gips på armen. Da hadde plagene vært mer synlige, sier Thorkildsen. Da Stephanie Matheson Ziener kom til fysioterapeut Maja Thorkildsen første gang ga hun smertene verdien 12 på en skala som normalt strekker seg fra 1 til 10. I dag er hun nede i 4, mye takket være Majas innsats.

– Det er viktig og nødvendig at det forskes på bivirkninger. Mange opplever plager på en eller annen måte, også etter at de er blitt erklært friske fra kreften. Selv har jeg slitt med tørre slimhinner og hetetokter, men jeg anser likevel at jeg har vært heldig. Andre har langt større plager enn meg, sier Anne Marie Ramstad. Hun er leder av Brystkreftforeningen Øvre Romerike og ble erklært frisk av sykdommen for sju år siden.

LES OGSÅ: – Du er ikke spedalsk selv om du får kreft

Fakta Rosa Sløyfe-aksjonen

  • Pengene går i år til forskning på senskader og persontilpasset behandling. Persontilpasset behandling vil føre til mer presis og skånsom behandling, noe som vil spare mange kreftpasienter for senskader.
  • Økt kunnskap vil i tillegg gjøre det lettere å forstå og akseptere at kreftfri ikke alltid betyr det samme som frisk.
  • Arvelig brystkreft (2016) og å leve med uhelbredelig brystkreft (2014 og 2015) er de foregående temaer for aksjonen.

Fikk påvist kreft i januar: – For meg er det en seier å stå på startstreken

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.