• GAMLEKIRKEN. Helge Skraastad slutter som sokneprest i Hovin menighet. Her foran Hovin kirke.

– For meg har det vært viktig å trekke meg tilbake mens jeg ennå har krefter og ork til å gjøre forskjellige ting. Jeg liker blant annet å reise, og har glede av å møte mennesker i andre land med andre kulturer. Det er viktig for meg å ha overskudd til dette. Også så har jeg blitt flinkere til å trene. Det kjenner jeg gjør godt. Jeg kan se tilbake på 16 år i en av bispedømmets største menigheter, i en kommune som har vært i enorm vekst, og jeg kjenner nok at jeg er litt sliten, sier den avtroppende soknepresten.

Søndag holder han sin avskjedsgudstjeneste i Jessheim kirke.

– Jeg hadde bestemt meg for å bli til den nye kirken på Jessheim sto ferdig. Den prosessen ville jeg ha med meg. Det har vært en lang prosess, og kirken har blitt utrolig flott. Den kommer til å bety mye, sier Skraastad.

GODE KOLLEGER

Han forteller at han har trivdes svært godt som prest i Ullensaker.

– Jeg har hatt gleden av å jobbe sammen med fantastisk gode prestekolleger og medarbeidere, sier Skraastad.

Han ser også tilbake på møter med mange flotte mennesker fra menigheten, som har satt spor i ham.

– Jeg har møtt mange mennesker gjennom mine år som prest, både i glede og sorg. Mange har sluppet meg inn i livene sine. De har vist tillit – åpnet dørene. Det setter jeg stor pris på, og er noe som har betydd mye for meg, sier Skraastad.

Han har jobbet som prest i til sammen 37 år.

– Det blir selvsagt vemodig, men jeg kjenner det var et riktig valg å slutte nå, sier Skraastad.

I 2001 søkte han stillingen som prostipest i Hovin Menighet. I 2004 ble han sokneprest.

STUDERTE JUSS

Skraastad, som er fra Oslo, startet først med å studere juss.

– Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å studere teologi, men i løpet at det første studieåret fikk jeg mer og mer lyst til å studere teologi, og ble etter hvert sikker på at det var prest jeg ville bli, sier Skraastad.

I 1979 tok han embetseksamen.

– Min første jobb hadde jeg som skoleungdomsprest på Sør-Helgeland. Der var jeg fra 1980 til 1983/84. Jeg ble da spurt om jeg ville bli skoleungdomsprest i Østfold. Da bodde vi på Gressvik ved Fredrikstad, sier Skraastad.

Senere ble han res.kap. i Rødtvet kirke og har også arbeidet i Norsk misjon i Øst.

REISER

– Jeg har dermed hatt anledning til å reise en del. Jeg har blant annet besøkt Midtøsten og tidligere Sovjet, og har sett mye fattigdom og møtt mange mennesker som er forfulgt på grunn av sin tro. Da er jeg takknemlig for å komme hjem til frihet og se hvor godt vi har det i Norge. sier Skraastad.

LES OGSÅ: Vebjørn Sand om alterkunstprosjektet til nye Jessheim kirke: «Dette blir et kunstverk for hele Europa»

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.