- Framtidas by er en kompakt by. Jessheim er framtidas by, sier Tore Kværner. Et blikk på byen er et bilde på akkurat det. Boligblokk etter boligblokk popper opp. Fortettingen har vært i gang i flere år allerede. Men det har aldri pågått så mange store byggeprosjekter samtidig.

- Fra kontoret mitt telte jeg 13 heisekraner her om dagen, sier Kværner. Han har vært en nøkkelfigur i bytransformasjonen gjennom en årrekke. Derfor var han også invitert til kulturting 2017, en mini-kulturkonferanse og årsmøte i Ullensaker kulturråd, for å snakke om årene som er gått, planer framover og ikke minst hva som blir viktig for å forme Jessheim til en levende, populær og viktig by - også i framtida.

Snakk og jobb sammen

For å sikre framtidas by på best mulig måte mener Tore Kværner følgende må stå sentralt:

Det må være sterk funksjonsblanding mellom boliger, handel, servicenæringer, kontor og kulturarenaer.

Det må være nærhet til kollektivtilbud (buss og tog).

Den korte veien til skog og mark må bevares.

Byspredning må unngås.

Dette bidrar igjen til redusert transportbehov (bil).

Det kan også gi mindre miljømessig belastning (blokk vs. eneboliger).

- Storsenteret, Storgata, Jessheim Torg, Rådhusplassen, stasjonsområdet, boligveksten, kulturarenaer, arkitektur og infrastruktur vil stå sentralt i framtidas byutforming, sier Kværner og legger til:

- Jessheim er snart den kuleste byen i Norge. Sann mine ord. Om 20 år er denne byen det. Kværner har aldri drevet noe one-man-show. Han har alltid vært opptatt av god kommunikasjon og tett dialog mellom gårdeiere, utviklere, politikere, kommuneadministrasjon og andre aktører.

LES OGSÅ: - Jessheim er byen min. Det er her jeg ønsker å bruke energien min

Viktig med overordnete planer

Det mener han også blir avgjørende viktig i fortsettelsen. Selv har Kværner kjøpt gamle og ærverdige Villa Sole midt i byen. Bygningsmassen blir akkurat slik den er i dag. Nå er han for lengst i gang med å se på planer for utnyttelse og utvikling av utearealene.

- Jeg kjøpte Villa Sole for å være med og utvikle den delen av byen. Det er kulturbyen vår. Der kan vi legge museer, gallerier og ta ned noen busker. Fra Herredshuset og ned til Vegelgården er det mulig å lage en kultursti. Det viktigste blir å jobbe med planen for hele dette området under ett. Utvikleren av Postgården er også positiv til å være med på slike tanker, sier Kværner.

Utbyggingsprosjektene Skovly Vest og Skovly Øst rett ved storsenteret, som han selv står bak, kan være gode bilder på hva slags byutvikling han ser for seg. I Skovly Vest blir det parkeringshus til over 800 biler, butikker og serveringssteder på bakkeplan, 115 leiligheter på taket og stor takpark. I Skovly Øst legges det opp til restauranter, butikker, kinoanlegg, park på taket, kontor og utekino. For å nevne noe.

- Det krever mot å drive nyskapning, og investeringer som ikke gir direkte avkastning i form av penger. Det er viktig med felles visjon og tanke om hvor vi vil med Jessheim. Det krever at man er framsynt, tålmodig og rastløs. Motsetninger, ja, men sånn er det, sier Kværner og legger til:

- Det er så mange detaljer med byutvikling. Ikke alt koster så mye. Men vi må sette et eget personlig preg for å lage den unike byen. For å skille oss ut fra alle andre.

Kværner høstet varm applaus da han var ferdig.

LES OGSÅ: Sammen for en trygg og trivelig by

Noen nøkkelpunkter i Tore Kværners nye by

Kreativ lyssetting. Mye kan gjøres med enkle grep på Jessheim. For eksempel på Herredshuset.

Utemøbleringen kan skape særpreg. Lag for eksempel benker formet som en J for Jessheim. Lyktene i Storgata kan også formes og skape særpreg.

Det kan lages en spesiell gangbru.

Sett opp fontener, blomster og skulpturer som skiller seg ut. Sats også på beplantning i rundkjøringer, som kan skape små parker til beskuelse.

Lag fasader på bygninger som skiller seg ut.

Sats på bybane mellom Jessheim og Oslo Lufthavn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.