– For å sikre et bærekraftig budsjett i 2019 og årene som kommer må Ullensaker vise klokskap og måtehold i prioriteringer og bruk av tilgjengelige midler, sier rådmann Rune Hallingstad i budsjettforslaget som skal behandles av kommunestyret 11. desember.

HØY GJELD

Ullensaker er en av landets billigste og mest effektive kommuner å drifte. Og innbyggerne er fornøyd med kommunen.

– Vi leverer tjenester for en svært lav kostnad, likevel må vi ikke bruke mer penger enn vi tjener. Å redusere den finansielle risikoen vår er en klar anbefaling. Vi har høy lånegjeld og begrensede frie midler. Dette ønsker vi å endre, påpeker Hallingstad som mener budsjettforslaget på drøyt 1,8 milliarder er stramt, men realistisk.

I flere år har Ullensaker hatt store lånefinansierte investeringer, og skylder nå 92.000 kroner per innbygger.

– Ifølge budsjettet skal gjelden øke, hvordan håndterer dere den?

– Vi må spare 80 millioner kroner årlig til 2022, og har derfor startet en prosess for å gjennomgå tjenestene våre. Den skal si noe om nivå vårt nå og i fremtiden for å tilby det samme uten å bruke mer. Det handler om å få mer ut av hver krone, sier Hallingstad.

VEKST FOR 48 MILLIONER

– Ullensaker vokser med ca. 1200 innbyggere i året. Hva betyr det for inntektene?

– Vi får mer inntekter, men også mer kostnader. Neste år koster den veksten oss 48 millioner kroner i kommunale tjenester. Men områdene får bare 25 millioner i budsjettet, og må effektivisere eller gjøre ting annerledes for 23 millioner kroner, påpeker rådmannen.

– Hvordan få til det?

– Ved mer bruk av innovasjon og digitalisering, tilby tjenester på en mer kostnadseffektiv måte. Dette er noe tjenestene er flinke til og jobber med hele tiden. Digitalisering og prosjektet «enkelt å være innbygger i Ullensaker kommune» er også betydelig styrket i forslag til budsjett. I tillegg må vi se på hvordan vi forvalter og bruker eiendomsmassen vi har før vi bygger eller anskaffer noe nytt. Er det for eksempel ledig skolekapasitet ett sted mens det er fullt et annet, er det bedre økonomi å utnytte den enn å leie brakker, påpeker han.

– Hvordan sikre en god eldreomsorg i årene som kommer?

– Det er den store utfordringene for mange kommuner, og vi må tenke annerledes. Vi jobber mye med Gjestad 2066-prosjektet og større vekt på tilrettelagte boliger. Derfor har vi satt av penger til en stilling som skal jobbe med å etablere egne botilbud for at flest mulig kan bo hjemme lengst mulig. Om det er private eller offentlig som skal bygge og drifte slike boliger er egentlig underordnet. Men det er viktig at kommunen som kjenner behovet og innbyggerne sitter med styringen av hvordan utviklingen av tjenestene skal gjennomføres. I tett samarbeid med brukerne og kompetente politikere er jeg helt sikker på at vi får til dette.

– Hva vil de si om budsjettet?

– Jeg håper de ser retningen og finner det politiske handlingsrommet som er der til å gjøre kloke valg. Budsjettet gir rom for drift og utvikling, og politiske prioriteringer og valg, og jeg har full tillit til at kommunestyret gjør det riktige, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.