Smittsom hjernehinnebetennelse (Meningokokksykdom) skyldes infeksjon med meningokokkbakterier og opptrer i flere former, hvor hjernehinnebetennelse og blodforgiftning er de mest alvorlige sykdomsformene.

– I begynnelsen av sykdomsforløpet er det uspesifikke symptomer som feber, frysninger, hodepine, kvalme og oppkast. Den kan utvikle seg svært raskt, og gi et alvorlig sykdomsbilde på bare timer, sier Sara Watle, overlege ved vaksineforebyggende sykdommer i Folkehelseinstituttet.

Virus og bakterier vanligst

Betennelsen kan skyldes flere ting, men virus og bakterier er vanligst. Når hjernehinnebetennelse forårsakes av meningokokker kalles det for smittsom hjernehinnebetennelse på folkemunne. Blodforgiftning (sepsis) er en særlig alvorlig sykdomsform som kan forårsakes av samme bakterie. I løpet av få timer kan den utvikle seg dramatisk.

– De siste fem årene er det årlig meldt om 18 til 44 tilfeller av meningokokksykdom i befolkningen. Det betyr at det er en sjelden sykdom, men det er selvfølgelig veldig alvorlig for dem som rammes. Generelt sett er det bedre prognose hvis man har hjernehinnebetennelse, kontra blodforgiftning, sier Watle.

Meningokokkene infekterer bare mennesker. De vokser vanligvis på slimhinnene i halsen, hvor de er en del av den normale bakteriefloraen. Man estimerer at 10-20% av befolkningen til enhver tid er bærere av meningokokker, og i løpet av livet har de fleste hatt meningokokker i halsen flere ganger uten å bli syke.

Mange bærer bakteriene

– De aller fleste av dem som bærer disse bakteriene i halsen blir aldri syke. Men noen ganger finner bakteriene veien til hinnene rundt hjernen. Jeg vil gi honnør til kommuneoverlegen og Eidsvoll kommune for å ha gjort alt de skulle når sykdomstilfellet ble oppdaget, utdyper Sara Watle overfor EUB.

Hun har vært i tett dialog med kommuneoverlegen i Eidsvoll.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.