NRKs Sommertog kommer til Eidsvoll lørdag. På sin ferd dit, skal det stoppe ti minutter på Dal og like lenge på Bøn. Disse tre karene mener når toget stopper på Dal, må det i alle fall rette kamera mot nord.

STOLT FORRETNING

De tre roser Jernbaneverket for å ha satt i stand et flott stasjonsområde. Det er den gamle Ruud-butikken et kort steinkast mot sør de gremmes over.

– Dette var en gang en stolt bygning, som sto ferdig i 1852. Det var bakeri i kjelleren og kolonial over. Først ble bakeriet lagt ned, så fulgte butikkdriften etter i 79/80, tror jeg det var, sier Risebø.

Da ble huset solgt til nåværende eier. Det reklameres for at ditt lokale spisested – Dal Kafé, ligger i bygget.

– Der har det aldri vært servert så mye som en kopp kaffe, sier Risebø.

Noen år var det gatekjøkken i en del av bygningen, men også det har vært stengt i flere år.

Andre etasje leies ut som bolig.

KONTAKT MED KOMMUNEN

Skyttersæter, som er leder av Dal Vel, forteller at vellet har sendt flere brev til Eidsvoll kommune, blant annet for å be kommunen om å vurdere at huset er i den stand at folk kan bo der.

– Huset skulle vært revet eller restaurert. Det ser jo ikke ut. Malingen detter av veggene, panelet råtner og det gror ned i ugress, sier han.

De tre minnes den gangen da Dal var et stort og velstelt trafikknutepunkt med flere butikker, drosjesentral, postkontor og to hoteller. Nå er det bare stasjonen som er igjen.

LOVET Å RYDDE

EUB har vært i kontakt med ordfører John-Erik Vika i sakens anledning. Han igjen kontaktet administrasjonen, som igjen tok kontakt med eierens sønn, Farack Basir.

– Vi ble lovet at det skal ryddes innen lørdag, opplyser ordføreren.

Det fnyser de tre Dal-entusiastene av.

– Det tror vi ikke noe på. Eieren har lovet å rydde opp mange ganger, men det skjer fint lite. Her må det mer enn rydding til for at det skal bli pent. Hele huset må rives, og det rekker han vel neppe til lørdag, mener Risebø.

VI SKAL RYDDE

Eierens sønn, Farack Basir, lover at eiendommen skal ryddes innen lørdag.

– Vi har ryddet der tidligere, men det er andre som kommer og forsøpler. Nå står det en campingvogn og det ligger annet rot bak huset som ikke er vårt, forteller Basir til EUB.Han opplyser at det var en intensjon om å starte kafé i bygget, som ikke ble noe av.

– Men vi skal åpne nytt gatekjøkken snart i samme huset, forteller han.

Kommunen har flere ganger bedt eieren om å rydde opp, og etter tvangsmulktvarsel i oktober i fjor, ble det ryddet. I mai i år fikk kommunen ny melding om forsøpling. Under befaring og ble det konstatert forsøpling og ulovlig lagring av blant annet elektriske gjenstander. Saken behandles nå videre av forurensningsmyndigheten i kommunen. Kommunalteknisk avdeling har nylig vært i kontakt med eier, og eieren har lovet at det skal foretas en opprydding snarest. Kommunen vil likevel sende varsel om pålegg til eier og følge saken videre, sier Natalie Bennett Smestad, avdelingsingeniør, kommunalteknikk.

LES OGSÅ: Dal stasjon for 90 år siden

Fakta

NRKs sommertog kommer til Eidsvoll stasjon lørdag.

Før det kommer dit, skal det stoppe ti minutter på Dal og like lenge på Bøn.

Tre Dal-entusiaster, Knut Skyttersæter, Vidar Grønvold og Erik Risebø, reagerer sterkt på den tidligere Ruud-butikkens dårlige tilstand.

Karene mener når toget stopper på Dal, må det i alle fall rette kamera mot nord.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.