Kun timer er gått siden han, kona Tone Stenersen og naboene oppdaget det siste jordraset. På fire dager er det gått fire jordras – to virkelig store i området. Flere av rasene gikk der parets sauer pleier å beite.

– Det er klart det setter en alvorlig støkk i oss. Det er skremmende å se de enorme naturkreftene i sving, sier Magne Stenersen.

Han og kona bor i Sandergutua 54 på østsida i Eidsvoll. Tomta deres er på 64 mål totalt, og ligger i et ravinelandskap. Siden 17. april har NVE varslet gult aktsomhetsnivå (nivå 2) for flom- og jordskred på Østlandet.

Har varslet kommunen

«Utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt. Noen skredhendelser. Enkelte store hendelser kan forekomme», skriver NVE om dette nivået. Aktsomhetsskalaen har fire nivåer totalt, der rødt (nivå 4) er en ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden.

Stenersen har varslet jordskredet til kommunen, og jordbruksrådgiver Dag Erland Opsahl har vært på befaring. Stenersen vil også ha dialog med NVE om den alvorlige situasjonen.

– Det er også naturlig at vi undersøker mulighetene for å få dekket skadene gjennom Statens Naturskadeordning, sier han.

Flere ras i området

Gult aktsomhetsnivå kan innebære lokale oversvømmelser og erosjonsskader på grunn av raskt økende vannføring i bekker, småelver, isgang og tele. Et annet kjennetegn er spesielt stor vannføring i forhold til hva som er normalt for årstiden.

– Hva tenker du om at det går flere jordras der dyra pleier og beite og rett ved bygningene?

– Det er grufullt og ekkelt. Nå følger vi situasjonen nøye og krysser fingrene for at dette ikke gjentar seg, sier Magne Stenersen.

Nabo Jens Olav Røkholt har opplevd flere ras i samme område tidligere. I 1999 gikk et ras kun to meter fra husveggen.

– Da ble løsmassene fjernet og 150 lastebillass med stein fylt på. I tillegg ble bunnen drenert. Hele tunet ble evakuert i ett døgn og utleieboligen der raset gikk i fire måneder, sier Røkholt. Nå gikk ett av rasene noen meter unna – ned i den samme skråningen.

– Rask snøsmelting

Jordbruksrådgiver Dag Erland Opsahl i Eidsvoll kommune sier Stenersen-paret nå må ta dialogen videre med NVE i forhold til å vurdere erstatningsgrunnlaget.

Han har selv vært på befaring og sett jordrasene på eiendommen.

– Jeg vurderer dette som ras som har sin årsak i rask snøsmelting, kombinert med telefri sandjord oppå leire. Når såpass mye vann trenger ned i sandjorda oppe på slettene blir det høyt vanninnhold i jorda. Spesielt rett over den tettere leira. Dette vannet vil ut og vekk, og enkelte steder blir da vanntrykket (poretrykket) så stort at jorda blir så oppbløtt at den raser ut, sier Opsahl. Han beskriver det nordre raset på eiendommen som størst i utstrekning. 

– Her har en del masser løsnet øverst i lia og sklidd helt til dals. Massen har blitt flytende på turen, og har blitt smurt tynt utover et stort område, sier han. Opsahl sier slikt kan oppstå vår (snøsmelting) og høst (nedbør).

– Må være på vakt

NVE sier prognosene går mot mindre fare for jordras, men de følger situasjonen fortløpende.

– Planen er at aktsomhetsnivået vil bli nedjustert til grønt (nivå 1). Vi ser på våre hydrologiske modeller, og de gir mindre utslag. I tillegg har vi daglige brifinger med meteorolog. Det går også mot kjøligere temperaturer, slik at det blir mindre snøsmelting, lavere vanntilførsel og mer stabile forhold, sier Lene Lundgren Kristensen, geolog og jordskredvarsler i NVE. Hun har stor forståelse for at store jordras setter en støkk i lokalbefolkningen.

– Hvilke generelle råd vil du gi til folk?

– Legg til rette for at vannet kan renne så fritt som mulig. Hindringer bør fjernes. Hold kummer og sluk åpne, slik at de ikke er tettet igjen av rusk og rask. Generelt bør folk oppholde seg på sikre områder. Det vil si unna bratte skråninger. Folk må generelt være på vakt, sier Lundgren Kristensen.

Jordskred

Jordskred er raske utglidninger og bevegelse av vannmettede løsmasser i bratte skråningsgradienter, utenfor definerte vannveier. 

Løsmassene beveger seg i en rask massestrøm nedover skråningen, vokser i omfang, og blir gradvis bredere.

NVE drifter en landsdekkende skredvarsling, som bidrar til iverksetting av beredskapstiltak for å forebygge skader på liv, helse og verdier.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.