- Da denne saken ble kjent for flere år siden kom det en debatt om ulike alternativer. Allerede da spilte vi inn Trandum/Gardermoen som et utmerket sted for et felles beredskapssenter, sier leder Tom Staahle i Ullensaker Frp. Han kan ikke se for seg noen bedre lokalisering enn i de øde områdene vest for E6.

Blir innvilget

- Her ligger alt klart. Det er umiddelbar nærhet til hovedflyplassen, E6, E16 og jernbanen. Søknaden trenger ikke inneholde flere enn tre setninger om at de vil komme hit, og den blir innvilget på stedet av oss, påpeker han.

- Hva er så galt med Alnabru?

- Plasseringen. Groruddalen i Oslo nord er et av landets tettest befolkede områder. Disse utrykningsenhetene kommer til å trene mye, men der nede får de naboklager etter første dag. I tillegg er det tiltenkte området for lite. Her oppe ligger alt til rette for dem, her kan de skyte og hoppe og trene akkurat så mye de trenger og vil. Og de får all den plassen de behøver til å bygge det et slikt beredskapssenter de trenger, sier han.

Påvirker sentralt

Tom Staahle bekrefter at Ullensaker Frp i lang tid har snakket om denne lokaliseringen med Frp sentralt.

- Særlig peker vi på synergiene av å være her, og vi har sendt sterke signaler om at regjeringen må vurdere Gardermoen-området, sier han.

- Andre fordeler?

- Myndighetene snakker om samarbeid mellom militære og sivile styrker i en slik beredskap, og det synes jeg var et av de viktigste punktene i 22.-julirapporten. Gardermoen ligger mitt i dette smørøyet, dessuten er det svært enkelt for styrker rundt i landet som kan fly ned for å være med på øvelser. Det eneste denne saken står og faller på er politisk vilje til å tenke hva som er mest fornuftig, sier han.

Infrastruktur

- Det som er igjen av Trandum leir eies helt eller delvis av Avinor, altså staten. Der inne er mye infrastruktur ferdig allerede. Kan det ha noe å si for saken?

- Ja, helt klart. De trenger heller ikke å søke om omregulering av området. Det er bare å sette i gang, sier Staahle.

- Er dette en sak dere kommer til å ta opp i de politiske foraene i kommunen?

- Nei. Det beste vi kan gjøre er å jobbe i de uformelle kanalene inn i den nye regjeringen. Men hvis de andre partiene i Ullensaker synes dette er en god idé og støtter oss på dette, blir selvsagt det politiske trykket mye sterkere. Og de bør se at gevinsten for vår region er stor med et slikt beredskapssenter, sier Tom Staahle.

I det blå

Politiet har i årevis ønsket et felles beredskapssenter på Alnabru i Oslo.

I 2011 gjennomførte Samferdselsdepartementet sammen med blant andre Politidirektoratet en utredning som viste at tomtebehovet var 30 mål for å tilfredsstille kravene til helikoptertjenesten, beredskapstroppen og hundetjenesten. Den rødgrønne regjeringen øremerket Alnabru.

- Det er viktig for responstiden at beredskapsstyrkene sikres fasiliteter som gir bedre ressursutnytting, raskere utrykningstid og bedre treningsmulighet, sa daværende justisminister Grete Faremo.

Varslet omkamp

I fjor varslet Frp omkamp om beliggenheten. Partileder Siv Jensen tok utgangspunkt i de store utfordringene i godstrafikken på Alnabru.

Politiet vil imidlertid være der, men sier at et senter fortsatt er i horisonten. Inntil politikerne tar en avgjørelse står politihelikopteret på Gardermoen, og bare det å få maskinen i lufta er krevende. Helikopteret er nemlig aldri klar til umiddelbar takeoff.

Beredskapstroppen trenger også et sted å være. Troppssjef Helge Mehus sier til Politiforum at dagens lokaler på Grønland i Oslo ikke tar høyde for behovene til en spesialstyrke.

- Vi har for liten plass til å drifte vår virksomhet, sier Mehus.

Nytt forslag

I høst foreslo Politidirektoratet Grønmo i Oslo i stedet for Alnabru.

- Det gir flere muligheter, og er et nytt og alternativ som sammen med Alnabru er grunnlag for vår videre behandling, sier dagens statsråd.

Utredningen vurderer samlokalisering mellom Beredskapstroppen, Bombegruppen, Krise- og gisselforhandlertjenesten og Helikoptertjenesten, hvor de kan samtrene og være i beredskap.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.