Etter 19 kveldsmøter fra januar til august måtte administrasjonen legge fram en kuttliste som ikke strider mot nasjonal lovgivning. Dette skjedde etter at kommunestyret nedsatte en finanskomité. Blir listen vedtatt i forbindelse med den politiske budsjettdebatten i desember, innebærer det tjenestekutt på 25,1 millioner allerede i 2019. Listen inneholder alt fra økt SFO-betaling og stillingsreduksjoner til kutt i økonomisk sosialhjelp.

– Kutt og innsparinger er ikke ønskelig i det hele tatt. Det er klart det vil gå ut over tjenestetilbudet, sier Gøril Tidem, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Eidsvoll kommune.

–Det får konsekvenser

– I ren drift er Eidsvoll kommune allerede én av de mest effektivt drevne i landet. Ytterligere kutt vil få konsekvenser. Eneste årsaken til at akkurat disse kuttene er foreslått er at tjenestene ikke er lovpålagte. Men det får store konsekvenser likevel, sier Jon Ørjan Brodshaug, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i kommunen.

– Har dere noen bønn til politikerne?

– Det er å vedta et budsjett som gjør de ansatte i kommunen minst mulig skadelidende. Politikerne må også tenke på hva slags tilbud innbyggerne skal få. Kuttes det ansatte blir tilbudet dårligere. Vi trenger alle som allerede jobber i denne kommunen, sier Bjørg Stenberg, hovedverneombud i Eidsvoll kommune.

Trekløveret poengterer at de synes prosessen gjennom Finanskomiteen har vært ryddig.

Store utfordringer

– Prosessen har vært åpen, lærerik og ryddig. For oss som har deltatt på møtene kom heller ikke kuttlisten som en bombe. Hver virksomhet har satt opp sine kuttmuligheter, og så må politikerne til slutt ta stilling til hva de ønsker å gå for, sier Tidem.

Politikerne i Eidsvoll kommune går en utfordrende tid i møte. På den ene siden står de foran store investeringsprosjekter. Enkelte har snakket om å innføre eiendomsskatt, men dette er ikke noe flertallet ønsker per i dag. Dermed står de tolkevalgte i praksis igjen med tre mulige løsninger: Øke inntektene, gjennomføre kutt eller utsette investeringer.

– Det skal bli spennende å se hva de gjør. På Vilberg skole går elever og ansatte og venter på bedre arbeidsforhold. Det er viktig at slike prosjekter ikke nå settes på pause, sier Brodshaug.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.