– Det er koselige, små personligheter hver og en. De kommer helt bort til beina mine og sier fra om det er tomt i skåla, sier Edel Rødsjø i Myhrersvingen i Eidsvoll.

Terrassen på eneboligen ligger rett ved skogen. Der har ekornene virkelig funnet seg til rette. De traver rundt foran henne om de skjønner at det er mat på vei. Synes de det er lenge siden siste servering kan de lene seg mot vinduet og nærmest titte spørrende inn: Er det lenge til middag, eller?

Peanøtter, julekake og kjeks

– Favorittmaten er nøtter og skall. De gjemmes på lure steder, som takeaway. Rensende peanøtter spises på stedet i ro og mak. Ellers er det tørt brød og gamle tørre kjeks, for eksempel gamle julekaker utpå våren, som er svært populært, smiler Rødsjø.

Hun sier det ser ut til at ekornene bruker luktesansen mer enn synet for å finne godbitene.

– Det er morsomt å se på når de gjemmer maten og så blir kjempeglade når de finner den igjen. De skal jo også passe seg for naboens katt og fæle rovdyr mens de leter også. De gir av og til uttrykk for at de ikke er fornøyde med «bare» peanøtter. Da tramper de ampert med bakbeina og vifter raskt med rumpa og spør etter hasselnøtter, sier Rødsjø.

Solsikkefrø er også populært.

– Per nå er det fem ulike individer som gjester oss, og de har navn etter atferd eller farge. De er her på vinteren også og pynter opp fint i juledekorasjonen på terrassen, sier Edel Rødsjø.

Ekorn

Gnager i ekornfamilien. Et trelevende pattedyr med stor hårete hale.

Vekten varierer fra 200 til 450 gram.

Kroppslengde inntil 24 centimeter. Halen er 14–19 centimeter lang.

Hannen og hunnen er like store. Utbredt i skogstrøk over hele landet.

Ekornet lever helst i barskog, men finnes også i løvskog.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.