• SKANDALEPROSJEKT: Oppgraderingen av renseanlegget i Bårlidalen er blitt et skandaleprosjekt med overskridelser i hundremillionersklassen og flere års forsinkelse.

– Det viktigste er at vi ble frifunnet, kommenterer Baard Aas som er daglig leder i firmaet Lunder & Aas. 

Retten slår fast at firmaet ikke handlet i såkalt ond tro da de la på prisene mer enn kommunen mente de hadde avtale om.

– Jeg er lettet, men i denne saken er det ingen vinnere. Det er synd vi ikke fikk til en forlik før det gikk til retten. Det hadde begge parter tjent på, sier Baard Aas.

– Det er synd at det har gått så galt med denne prosjektet, men nå håper jeg at vi begge kan legge denne saken bak oss. Det er ikke dette vi skal drive med, sier han.

Lunder & Aas får igjen vel fire millioner kroner av de 5,2 millionene som kommunen holdt tilbake da prisuenigheten ble oppdaget. I tillegg må kommunen dekke én million kroner av bedriftens saksomkostninger.

– Men det er langt under halvparten av de faktiske kostnadene, opplyser Baard Aas.

LES OGSÅ: Saksøker entreprenører etter Bårlidal-skandalen

Dommen i Eidsvoll tingrett som ble avsagt torsdag, pålegger kommunen å betale rørleggerfirmaet Lunder & Aas på Jessheim 4,08 millioner kroner pluss én million kroner av firmaets saksomkostninger.

Kommunen har også tvistesaker gående med fem andre firmaer som var involvert i Bårlidalen.

– Dommen får ingen betydning for disse sakene. Hver tvistesak står for seg, kommenterer Eidsvoll rådmann Knut Haugestad.

UENIGHET OM PRISPÅSLAG

Lunder & Aas hadde rørleggerarbeidene på det nye renseanlegget.

Uenigheten gikk i hovedsak på fakturering av forbrukt materiell. Kommunen mente at firmaet hadde rett til å legge på 20 prosent på den prisen de betalte til grossist. Firmaet mente de kunne legge på 20 prosent på ordinær utsalgspris.

Da kommunen oppdaget påslagsnivået, sluttet de å betale, holdt tilbake 5,2 millioner kroner og krevde et erstatningsbeløp på til sammen 12 millioner kroner.

 Rørleggerfirmaet kom med motkrav på vel 9,5 millioner kroner for ubetalt utført arbeid, tilført materiell og erstatning for tapte oppdrag.

Dommen var ikke enstemmig, men begge syn heller i rørleggerbedriftens favør. De to meddommerne mener at prispåslaget var for høyt, men at kommunen ikke har rett på tilbakebetaling når de først betalte uten forbehold. Tingrettsdommer Karen Wendel Sandaa mener påslaget er i henhold til avtalens forståelse.

MANGLENDE KONTROLL

Retten er samstemmig om at kommunen utøvde for liten kontroll på byggeplassen.

– Det er ikke tegn til at kommunen har foretatt noen form for kontroll, ut over at den enkelte bestiller har sett at varen er levert og at rørleggeren har vært der. Det har ikke vært materialkontroll. Det har ikke vært kvitteringer på timelister. Kommunen har helt fra tidlig i avtaleperioden kunnet vite at Lunder & Aas fakturerte på en annen måte enn det kommunen mener avtalen forutsatte, skriver retten.

LES OGSÅ: 500 endringer på renseanlegget siden 2013

Eidsvoll kommune har ikke tatt stilling til om saken skal ankes eller ikke. 

– Jeg vil ikke si at kommunen tapte saken, uttalte kommunes advokat Anne Christine Kroepelien til EUB torsdag.

– Dommen er ikke enstemmig. Ingen av partene har fått medhold fullt ut, og beløpet som kommunen må ut med, er langt mindre enn det Lunder & Aas krevde. Jeg har ennå ikke fått tid til å vurdere dommen, men nå må vi gå igjennom premissene for se hvordan vi skal forholde oss, sier hun.

Daglig leder ble anmeldt av kommunen for grovt bedrageri: Nå har politiet henlagt saken

 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.