Kommisrud leier jord ved Marienlyst gård på Myrer i Eidsvoll. Der produserer han vanligvis korn, men på grunn av årets tørke ville det ikke blitt en bra avling. Han bestemte seg derfor for å benytte det som grovfôr da han i likhet med mange andre bønder i området opplever fôrmangel.

– Vi må gjøre det vi kan for å skaffe nok fôr så det holder gjennom vinteren. Dette her skaffer nok mat til 40 kuer i cirka en og en halv måned, og på denne måten kommer jeg litt nærmere målet, forklarer bonden.

HALV AVLING

Da gresset som skulle bli kuenes vinterfôr ble slått sto bonden igjen med halvparten av det vanlige resultatet. Andreslåtten fikk han ikke noe ut av, og løsningen ble å ta kornet før det modnet så det kunne pakkes inn i rundballer. På denne måten ble ressursene utnyttet på best mulig måte.

FÅR GOD HJELP

Bondens egne beiteområder er oppbrukte, men den foreløpige planen er at kuene skal fortsette beitesesongen en stund framover.

– En nabo har tilbudt noen beiteområder. Det viser at folk ønsker å hjelpe, og jeg er veldig takknemlig for det, sier Kommisrud.

– Jeg har også hørt at noen kornbønder tilbyr åkeren sin til fôr, og det er veldig positivt.

TANKEVEKKENDE

Bonden påpeker viktigheten av at man står sammen, og hjelper hverandre så godt man kan når mange er i utfordrende situasjoner.

– Det er nok mange frustrerte bønder nå som det ikke vokser noe i bakken. Dette er veldig tankevekkende. I Norge har vi for eksempel ikke noe stort kornlager, og vi tåler ikke flere år som det her på rad. Mat må vi ha, og dette svekker matvaresikkerheten på sikt, sier Kommisrud.

LØSNINGSORIENTERT

Nå er bonden blant annet opptatt av å se etter andre alternative fôrmidler som kan benyttes hvis det blir nødvendig.

– Når poteter og gulrøtter tas opp kan det som sorteres vekk og ikke sendes inn til butikker gå som dyrefôr, og det er viktig at dette gjøres tilgjengelig for bønder som har behov for det. Man må se mulighetene som finnes, men det krever jo mye når underskuddet er så stort for alle, forklarer han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.