– Vi må gi folk mulighet til å være den ressursen de faktisk er. Og da er Gnist et godt springbrett til neste trinn i livet, sier Magnus Tvedt-Øresland, som er kokk, kjøkkensjef, mentor og daglig leder hos Gnist i Ullensaker rådhus.

– Dette er kantina for 400 ansatte. Vi lager all maten som serveres her og til alle møter på huset, i tillegg driver vi kiosken, billettsalget og serverer ved kulturarrangementer, sier han.

integrering

Gnist er et verktøy Ullensaker kommune har for å tilby arbeidstrening. Her er folk fra ymse bakgrunner og land samlet over grytene og bak disken, i et samarbeid mellom kommunen, Nav og flyktningetjenesten.

FLYKTNINGER MÅ PÅ KURS: Forteller om gode resultater

– Dette handler om integrering av mennesker i samfunnet. De er her av ulike årsaker, det kan være for å lære norsk, at noen har en form for begrensning, hull i cv-en eller hva det måtte være. At slike mennesker sitter hjemme alene er å kaste bort talenter og ressurser. Alle fortjener en mulighet til å være en del av samfunnet, og alle kan gjøre en jobb, påpeker Tvedt-Øresland.

GOD LÆRING

Han er overbevist om at det positivt for mennesker å være i aktivitet.

– Man blir fort tungsindig av å gå arbeidsledig. Her gir vi folk sjansen til å prøve seg og vi møter dem alle med hjertet og respekt. Sammen jobber vi mot ett felles mål, og gir dem troen på seg selv.

– Hva lærer man av å stå bak disken i en kantine eller kiosk?

– Bare å snakke med fremmede mennesker er en terskel å krysse for noen. Derfor er de er god arbeidstrening å være i interaksjon med andre. Her blir maten et bindemiddel mellom mennesker, sier kjøkkensjefen.

BLANT DE BESTE: Ullensaker scorer høyt på integrering

I utgangspunktet er folk hos ham i minst tre måneder. Noen klarer seg selv før den tid, andre trenger mer tid.

– Her blir til de er klare til å gå videre.

– Hvordan har dette året vært?

– En ubetinget suksess. Vi måler ikke antall likes, men menneskelige resultater. Mange her sier de har det så bra at de ikke vil forlate oss. Jeg har mange solskinnshistorier å fortelle om mennesker med dramatiske bakgrunner, og det har vært en del tårer. Men mest gledestårer, sier Tvedt-Øresland.

For besøkende i kafeteriaen er det umulig ikke å høre latteren og den gode tonen blant menneskene ved disken og komfyren. Om man kommer fra Ullensaker, Afghanistan eller Kosovo spiller ingen rolle, alle er like mye verdt.

– Hvis vi klarer å dra nytte av hverandre, lage vi et et godt samfunn. Jeg møter fantastiske folk med en utrolig kapasitet og arbeidsmoral. Det er fryktelig dumt å stue bort slike mennesker uten å bruke dem, sier Tvedt-Øresland.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.