Over hele landet ble det søndag holdt minnesmarkeringer for hendelsene 22. juli 2011. Ved minnesmerket nedenfor Eidsvollsbygningen holdt lokallagsleder Hege Svendsen en tale for omlag 25 fremmøtte. Det ble også lagt ned blomster på vegne av Eidsvoll kommune, støttegruppa for de etterlatte og andre pårørende.

- MØT HAT MED KUNNSKAP

- Vi må ikke la ekstreme tanker og ideer få stå. Et av de viktigste budskapene på en dag som dette er å møte hat med kunnskap, understreker Hege Svendsen.

I løpet av talen var hun også innom viktigheten av å være tilstede for hverandre. Ett av poengene dreide seg om at den 22. juli blir den tomme stolen ved frokostbordet ekstra tom. Samtidig la Svendsen vekt på at den samme stolen står tom også i morgen. 

- Savnet ligger der og griper tak også i hverdagen. Da må vi være der, sa Eidsvoll APs ordførerkandidat.

- ET MINUTTS STILLHET ELLER ET LIV I KAMP

Fredrik Lund Schjetne fra Dal var blant de som ikke kom hjem fra Utøya i 2011. Foreldrene hans deltok i år på avdukingen av et nasjonalt minnesmerke i Oslo.

Hege Svendsen leste opp noen ord fra pappa Roy og mamma Monica.

"Det er vanlig å ha et minutts stillhet for å minnes, tenke tilbake og hedre de som vi mistet denne dagen. Men hvis vi skal velge så ønsker vi i familiene til de som vi mistet noen denne dagen for sju år siden at alle hjelper til med å bekjempe krefter som er i nærheten av, eller som gjorde at denne hendelsen kunne skje. Bekjemp hver dag utenforskap, rasisme og vold. Det høres voldsomt ut, men det er små handlinger som skaper denne kampen. Det betyr ikke at du alene skal fjerne det onde, men vær en del av det gjennom enkle handlinger."

LES OGSÅ: Sønnen overlevde 22. juli-terroren – nå gir faren over en halv million til Utøya

- VÆR ET MEDMENNESKE

Foreldrenes budskap er langt på veg å være et medmenneske i hverdagen. I talen som Hege Svendsen leste opp var det tre viktige punkter:

  • Bekjemp utenforskap, alle har behov for noen. Kanskje du kan bety noe for noen som trenger det. Si hei og smil, det betyr mye for alle. Be noen på kaffe, eller veksle noen ord på gata.
  • Si nei til hverdagsrasismen, det er ikke greit å kalle noen noe, eller gi noen «egenskaper» fordi de er ulike oss selv i hudfarge eller tro.
  • Vold må det være nulltoleranse for, ser du noen som har det vondt, eller hører om noen som blir slått. Si ifra, ta tak, det kan redde liv!

"(..) Det fine er at alle de som utfører slike handlinger til bekjempelse også vil få det bedre med seg selv. Altså minnes de som døde for sju år siden med et liv i kamp, og ikke bare et minutts stillhet én gang i året", lyder oppfordringen fra Roy og Monica Lund Schjetne.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.