- Jeg fikk høre at Tore Støverud hadde restaurert noen traktorer. Vi spurte derfor Støverud om han ville restaurere våre traktorer, en Ford Ferguson fra 1940 og en Fiat 411 R fra slutten av 1950-tallet. Vi har bakgrunnshistorien til begge traktorene, og vi synes vi det er moro å ta vare på historie. Han tok jobben, og det er vi glade for, sier Bjørn Aaby.

Han og kona Barbro Vøien Aaby driver Lyshaug gård.

FORD OG FERGUSON

Ford Ferguson var navnet på traktorene som ble produsert da Ford og Ferguson samarbeidet. De skilte senere lag.

- Det var Kristian Holter på nabogården som kjøpte Ford Ferguson-traktoren en gang på 1950-tallet. Senere var Leif Olsen eier før vi kjøpte den på slutten av 90-tallet. Jeg hadde planer om å sette den i stand selv, men hadde verken tid eller kunnskaper. Derfor spurte jeg Tore om han kunne tenke seg å ta på seg jobben. Den sto ferdig for om lag fem år siden, og resultatet ble veldig bra. Deler skaffet han fra blant annet USA, sier Aaby.

På slutten av 50-tallet kjøpte Sigmund Vøien, Barbros bestefar, en flunkende ny Fiat 411 R.

- Den syntes vi også det kunne være morsomt å ta vare på. På nytt fikk Tore spørsmål om han kunne ta på seg jobben, og i fjor sommer sto også den ferdig. Til denne typen er det vanskeligere å få tak i deler, og derfor har Tore lagd noen deler han trengte, sier Aaby.

TEMPO

Aaby er også eier av en Tempo 150 Standard motorsykkel 1957, som han fikk av sin onkel.

- Den har vært i familien siden den var ny. Det var min onkel som hadde den. Han veltet med sykkelen, og etter det ble den ble stående i garasjen hos min far til for et par år siden, og da spurte vi Tore om han ville se om det var mulig å sette i stand den også. Det gjorde han. Han har kunnskaper om mekanikk og teknikk som er i ferd med å bli borte, sier Aaby.

Aaby forteller også at Støverud ble med til Statens vegvesen da Tempoen skulle registreres.

- Kontrolløren påpekte at det var litt slark i gaffelen. Støverud påpekte da at dette var slik de også var som nye, og sykkelen ble godkjent, sier Aaby.

LES OGSÅ: Flere vil ta vare på egne kulturminner. Eivind skal restaurere et av Hurdals eldste sommerfjøs

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.